Weerbericht voor woensdag 17 november: Regenachtig maar zacht

Er komt nauwelijks verandering in de weersituatie. Fronten glijden langs de noordoostelijke flank van een hogedrukgebied naar onze streken en zorgen aanhoudend voor somber herfstweer. De regenkansen nemen echter wel toe en er komt meer wind opzetten. De volgende dagen is het erg spannend op het weervlak. Na een regenachtige donderdag kan zeer koude polaire lucht over ons land schuiven en neemt de kans op winterse neerslag sterk toe.

Vandaag zijn de winterperikelen niet aan de orde. Met een matige zuidwestenwind, kracht 3/4 en aan zee kracht 5, wordt zelfs uitermate zachte lucht naar ons land gestuurd. Het kwik haalt hierbij gemakkelijk 12 graden. Het is echter nog steeds erg somber en periodiek valt er lichte regen of motregen. Bovendien is het nevelig en vooral in de Ardennen kunnen laaghangende wolken het zicht sterk beperken. Tussendoor zijn er ook drogere perioden, maar de kans op zonneschijn is bijzonder klein. Enig onderscheid kunnen we maken voor het westen van het land, daar valt er wat minder neerslag, al blijft het er ook niet geheel droog.

Vannacht gaat de lichte regen of motregen vooral na middernacht en tegen de ochtend over in meer intense regen. Het kwik daalt nauwelijks, waarbij de minima zijn begrepen tussen 8 en 10 graden in Vlaanderen. In de Ardennen is het iets minder zacht bij circa 5 graden. De zuidwestenwind neemt nog wat in kracht toe en wordt matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5. Er kunnen rukwinden voorkomen tot 60 km/u en aan zee tot 70 km/u. Het is nevelig.

Donderdag valt enige tijd intense regen en staat er vrij veel wind. Tegen de avond volgen er opklaringen vanuit het noorden, maar komen er ook (winterse) buien tot ontwikkeling, vooral in het oosten van het land. In de ochtend circa 10 graden, nadien kouder.

Vrijdag, na een gevaarlijke nacht met kans op gladheid, behoudt het weerbeeld een winters karakter. Verspreid vallen buien van smeltende sneeuw en in de Ardennen sneeuw. Er zijn ook opklaringen.

Zaterdag is het meestal droog in het westen, maar elders kunnen nog enkele winterse buien vallen, in de Ardennen sneeuwbuien. Het blijft behoorlijk koud met maxima tussen het vriespunt in de Ardennen en 7 graden aan zee.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud