Weerbericht voor woensdag 21 mei: na de middag droger

Tussen een depressie met belangrijkste centrum boven Scandinavië en een hogedrukgebied met zwaartepunt boven de Atlantische Oceaan wordt er via een gematigde westelijke stroming maritieme en onstabiele lucht over ons land aangevoerd. Bij het naderen van een zwak warmfront vanuit het westen wordt de atmosfeer stabieler.

Het wordt een wisselvallige dag. 's Ochtends komt er veel bewolking voor waaruit vooral in het oosten van het land regen of een bui valt. Elders blijft het de eerste uren van de dag droog. Bij het opklimmen van de temperatuur wordt de onstabiliteit van de luchtmassa gevoed en groeien de stapelwolken door om het buienstadium te bereiken. Verspreid in het land komen er dan buien tot ontwikkeling. Na de middag komt een warmfront dichterbij. Dit gaat gepaard met de opwarming in de bovenste lagen van de atmosfeer. Daardoor stabiliseert de atmosfeer en neemt de buienactiviteit af. Het wordt overal droog. Er komen zonnige perioden voor. De maxima halen gemiddeld 14 tot 15 graden en de wind waait matig uit het westen.

Vannacht is het droog en wisselend bewolkt. Na middernacht neemt de bewolking toe vanuit het westen en wordt het overal betrokken. Tegen de ochtend valt er lichte regen of motregen. Grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht.

De minima liggen gemiddeld tussen 8 en 10 graden. In de Ardennen daalt het kwik tot in de buurt van 4 graden. De wind luwt en krimpt naar het zuidwesten.

Donderdag verloopt eerst grijs en regenachtig. Naarmate de dag vordert, komen er opklaringen opzetten vanuit het westen en blijft het op de meeste plaatsen droog. De maxima gaan tot 18 graden en er is niet veel wind.

Vrijdag is het uitkijken naar de juiste positie van een frontale storing. Afhankelijk van deze positie kan het weer verschillen. Komt het front boven België te liggen, dan krijgen we een regenachtige dag. In het andere geval valt het nog mee. Met maxima tot 19 graden wordt het zachter.

Ook zaterdag is het nog onzeker, afhankelijk van de juiste positie van het front. In ieder geval blijft het zacht met maxima tot 19 graden, maar de neerslagkansen moeten groot ingeschat worden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud