Advertentie

Weerbericht voor woensdag 28 januari: Sneeuwvlokken

Aan de zuidwestflank van een lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië banen winterse buien zich een weg naar ons land. Daardoor krijgt België een winterprik en kan het dus glad worden op de weg. Het blijft koud tot het einde van de werkweek. In de loop van het weekend wordt het zachter. Dan staan er opnieuw regen en buien op het programma.

Vandaag is het koud. Niet alleen op het aardoppervlak, maar ook hoger in de atmosfeer. Daarom kunnen zich, mede door het onstabiele karakter van de atmosfeer, gemakkelijk sneeuwbuien ontwikkelen. Het weerbeeld zal zeer wisselend zijn. Nu eens is het betrokken en dwarrelen sneeuwvlokken naar beneden, dan weer komt de zon even tevoorschijn en is het droger. De dag begint zo goed als overal met negatieve temperaturen, maar het kwik komt uiteindelijk in Vlaanderen net boven het vriespunt uit. De maxima bedragen -4 tot +5 graden. Door het oplopen van de temperatuur, gaan de buien in het westelijke deel van ons land over in buien van smeltende sneeuw (aan zee zelfs gemengd met regen). In de loop van de dag neemt de wind in kracht toe en uiteindelijk staat een matige wind uit het westen tot noordwesten.

Vannacht koelt het gestaag af en stagneert het kwik in de thermometer bij 0 tot -2 graden in Vlaanderen en bij -6 graden op de hoogste toppen van de Ardennen. Het is wisselend bewolkt en plaatselijk sijpelen enkele Noordzeebuien binnen. Behalve aan zee gaat het om onvervalste sneeuwbuien, die plaatselijk voor gladde wegen kunnen zorgen. Opletten is dan ook de boodschap, indien u de weg opmoet.

Donderdag ziet het ernaar uit dat de meeste sneeuwbuien zijn weggelegd voor de noordelijke en de oostelijke provincies. In het zuiden blijft het droog met opklaringen en wolkenvelden. Er staat een uiterst gure westenwind.

Vrijdag kan 's ochtends in het oosten nog een enkele winterse bui vallen, maar vanuit het westen wordt het overal droog. De wind is iets in kracht afgenomen, maar waait nog steeds matig bij temperaturen van -1 tot 6 graden.

Zaterdag neemt de bewolking snel toe en samen met de wolken sijpelt zachtere lucht binnen. Vanuit het westen begint het dan ook te regenen, in de Ardennen mogelijk eerst voorafgegaan door sneeuw. De zuidenwind waait stevig.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud