Weerbericht voor woensdag 31 juli: onweer

Een lagedrukgebied krijgt de touwtjes in handen en brengt een verslechtering van het weerbeeld op gang. Er komt dan ook een einde aan het hoogzomers intermezzo.

Vandaag dringt koelere lucht binnen in ons luchtruim. Dat heeft allemaal te maken met een frontale zone, die staat te popelen om zich naar het oosten te kunnen begeven. Hierdoor zal de atmosfeer onstabiel geraken en neemt de kans op regen- of onweersbuien toe. De buien zijn echter heel moeilijk te voorspellen en zelfs de verschillende weermodellen geven diverse resultaten. Dit is dan ook een verschrikkelijk moeilijke situatie voor de meteorologen. Het weerbeeld zal voornamelijk bestaan uit vrij veel wolken, in het oosten kan de zon nog even schijnen. Maar uiteindelijk raakt het ook daar zwaar bewolkt en neemt de kans op onweer toe. De onweersbuien zijn plaatselijk stevig, vergezeld gaand van onweer, hagel en rukwinden. Op thermisch vlak kan het in Limburg nog 27 graden worden, in het centrum circa 25 graden en aan de kust een graad of 23. Voor het front is de wind zwak uit een zuidelijke richting, maar na de passage draait de wind naar het westen en is matig.

Vannacht drijven nog steeds enkele buien binnen. Vanwege de hoge temperaturen in het oosten van het land vallen daar plaatselijk nog steeds enkele stevige onweersbuien. In de rest van het land wisselen droge perioden af met enkele buien. De bewolking is in de meerderheid, vooral in de oostelijke provincies, en hierdoor koelt het nogmaals slechts gering af. Aan het eind van de nacht bereikt het kwik in de thermometer haar minimale waarde van circa 11 graden op de Hoge Venen en ongeveer 15 graden in Vlaanderen.

Donderdag is er een koude luchtbel in de hogere atmosfeer. Hierdoor kan relatief warme lucht aan het aardoppervlak gemakkelijk stijgen, met als gevolg de vorming van enkele buien. Tussendoor zijn er droge perioden met wat zon bij normale maxima rond een graad of 22.

Vrijdag draaien buien en regenzones rond de koude put. Hierdoor zal het niet overal droog blijven in ons land. De Ardennen hebben de grootste optie op regen, terwijl Vlaanderen een wisselvallige dag tegemoet gaat met buien en droge perioden. De maxima blijven stationair.

Zaterdag tenslotte verandert weinig op de weerkaarten. Een lagedrukgebied heeft het nog steeds voor het zeggen en dirigeert de buiencarrousel. De kust blijft evenwel grotendeels droog. Bij nauwelijks wind kan het kwik klimmen naar niet te lage waarden van 22 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud