Weerbericht voor woensdag 9 april: kans op een bui

Het hogedrukgebied dat ons gedurende enkele dagen vergast heeft op flink wat zon maar koud weer, verliest stilaan haar invloed op ons weer en trekt geleidelijk aan weg naar het noorden van Europa. In de plaats komen depressies, gepaard gaande met zeer koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer. Dit leidt onvermijdelijk tot een degradatie van het weer en een hogere neerslagkans. Zachter wordt het pas tegen het einde van de week wanneer de stroming naar het zuiden draait.

Vandaag komen er eerst nog flinke zonnige perioden voor, al zal het niet meer zo uitgesproken zonnig zijn als de vorige dagen. Hier en daar komen er reeds van in de ochtend enkele wolkenvelden voor. Het is wel droog. Later, en dan vooral in de loop van de namiddag, ontstaan er stapelwolken die gaandeweg zowel in omvang als in aantal toenemen. De zon moet dan dikwijls het onderspit delven. Het blijft overwegend droog, al wordt de kans op een lokale bui na de middag beduidend groter. Als er een bui valt in de Ardennen is dat een winterse bui. Op thermisch vlak zitten we duidelijk in een dalletje. Ook vandaag halen we niet meer dan 8 tot 9 graden in Vlaanderen; in de Ardennen wordt het niet warmer dan een graad of 5. De wind waait zwak tot hooguit matig uit overwegend oostelijke richting.

Vannacht verandert er in eerste instantie niet zo veel. Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af en, op een enkele winterse bui na blijft het overwegend droog. Na middernacht komt daar echter wel verandering in. Vanuit het noorden komt er veel gelaagde bewolking opzetten met later mogelijk wat winterse neerslag over voornamelijk het noorden en het oosten van het land. Het wordt dan wel wat minder koud met minima gesitueerd tussen +1 graad aan zee en -2 graden landinwaarts. In de Ardennen daalt het kwik nog tot -6 graden. De wind uit het noorden luwt en wordt uitermate zwak. Nevel of een enkele mistbank kunnen dan gemakkelijk ontstaan.

Donderdag wordt overduidelijk de slechtste dag van de week. Het is zwaar bewolkt en geregeld vallen er enkele buien, mogelijk met hagel en/of winterse neerslag. Ook een donderslag behoort tot de mogelijkheden. Met amper 8 graden is het daarbij erg koud.

Vrijdag kan er vooral 's ochtends nog een winterse bui voorkomen. Na de middag blijft het evenwel droog en treedt de zon stilaan opnieuw wat meer op het voorplan. Dit resulteert onmiddellijk in iets hogere maxima. Gemiddeld halen we een graad of 10.

Zaterdag wordt het met 13 of 14 graden dan echt gevoelig zachter. Wolkenvelden en zonnige perioden wisselen elkaar voortdurend af en zorgen uiteindelijk voor een vrij aangenaam weerbeeld. Er is tevens weinig wind.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud