Weerbericht voor woensdag15 oktober: zonnig herfstweer

Een krachtig hogedrukgebied met een kern van meer dan 1035 hPa ligt stationair boven het zuiden van Scandinavië. Ondertussen zijn lagedrukgebieden actief in het zuidwesten van Europa. Tussen deze systemen staat een strakke oostelijke stroming, die droge continentale lucht vanuit het oosten van Europa naar de Lage Landen stuurt. Tot en met het weekend komt weinig verandering in dit weerbeeld.

De zon schijnt een tiental uur en alleen flinterdunne hoge wolkenflarden brengen variatie in het weerbeeld. In eerste instantie is het koud met minimale temperaturen van 0 tot 5 graden, maar de zon doet haar best en hierdoor haalt het kwik na de middag een waarde van 14 of 15 graden in Vlaanderen en om en bij 11 graden in de Ardennen. Toch voelt het niet warm aan en dat heeft te maken met de wind. Er staat een matige tot vrij krachtige oostenwind, die droge continentale lucht naar onze regionen stuurt. Er komen rukwinden voor tot 50 km/u, vooral aan zee en ook op de Ardense plateaus. Op zee staat een vrij krachtige tot krachtige wind, windkracht 5 tot 6.

Vannacht verandert weinig. De strakke oostelijke stroming heeft de touwtjes in handen en zorgt ervoor dat wolken geen kans krijgen. De wind waait matig bij een kraakhelder weerbeeld. Het koelt af en het ziet ernaar uit dat het kwik op de hoogste toppen van de Ardennen flirt met het vriespunt. In Vlaanderen koelt het af naar 4 graden en is er plaatselijk kans op lichte grondvorst.

Donderdag blijft het zonnig met een staalblauwe hemel. Er staat veel wind, matig tot vrij krachtig met rukwinden die maximaal snelheden halen van 60 km/u. Koudere lucht stroomt over ons land, wat resulteert in lagere maxima van 9 tot 14 graden.

Vrijdag doen we daar nog een graadje van af en stagneert het kwik in zijn dagelijkse klim bij een graad of 12. De zon zorgt voor een warm gevoel, maar de schrale oostenwind zorgt voor afkoeling.

Zaterdag verliest de oostenwind aan kracht en is overwegend matig van kracht. Het weerbeeld verandert niet en dus staat de oktoberzon centraal. Op thermisch vlak schommelt het kwik rond 10 graden in de Ardennen en rond 12 graden in Vlaanderen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud