Wereldbericht voor dit weekend: wisselvallig

Een lagedrukgebied tussen IJsland en de Britse eilanden stuurt koele en onstabiele lucht naar België. Er ontstaan buien, mogelijk met onweer. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig met afwisselend een regenzone die passeert en dan weer buien.

We krijgen een typische buiensituatie. In de bovenste regionen van de atmosfeer stroomt koude lucht met een temperatuur van minder dan -25 graden naar de Lage Landen en dat leidt tot een grote onstabiliteit.

Hierdoor kan de lucht dicht tegen het aardoppervlak gemakkelijk stijgen (omdat het warmer is dan de omgeving) naar de hogere atmosfeer en ontstaan verticaal uitgebouwde stapelwolken, in het meteorologisch jargon een cumulonimbus, een stapelwolk die regent brengt of bui, genaamd. In menselijke taal vallen er vandaag buien, afgewisseld met korte en felle opklaringen. Tijdens de passage van een bui is het mogelijk dat een losse donderslag te horen is en kunnen er rukwinden voorkomen tot 50 km/u. Er staat een matige tot aan zee vrij krachtige westen- tot zuidwestenwind en het kwik klimt gestaag naar waarden van om en bij de 14 graden in de hogere Ardennen en tot 17, plaatselijk 18 graden in Vlaanderen.

Vannacht lossen de buien op en wordt het droog met brede opklaringen. Na middernacht neemt de bewolking toe in de westelijke helft van het land en tegen de ochtend vallen de eerste regendruppels aan de kust. Op thermisch vlak halen we minimaal een graad of 5 op de Hoge Venen en circa 10 graden in Laag- en Midden-België.

Zondag breidt de regen zich uit over geheel het land. Tegen de middag is ook het uiterste oosten aan de beurt. Later in de namiddag wordt het opnieuw droger vanuit het westen, maar drijven buien binnen. Wisselvalligheid troef bij maxima van 16 graden.

Maandag zijn de buien opnieuw aan de beurt. De onstabiliteit is groot genoeg om ons te verrassen met enig klank en lichtspel. Tussendoor komt de zon tevoorschijn en duwt het kwik in de thermometer naar een graad of 16, in de Ardennen naar circa 13 graden.

Dinsdag begint de dag droog met in het oosten nog opklaringen. Vanuit het westen dringt zich een nieuwe regenzone op en de namiddag verloopt regenachtig. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind haalt het kwik in de namiddag gemiddeld 16 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud