Aandeel Rosneft verliest op eerste handelsdag

Het aandeel van de Russische oliegroep Rosneft is maandag op zijn eerste handelsdag al meteen lager gegaan. Het aandeel verloor 1,7 procent tot een koers van 7,42 dollar.

Vrijdag was het aandeel voor het eerst op de beurs van Moskou genoteerd aan een koers van 7,55 dollar. De beursgang was een succes: de vraag overschreed het aanbod. Maar analisten wezen er toen al op dat de koers misschien wel overschat was.

Bovendien dreigt Rosneft niet op de beurs van Londen te kunnen noteren. Het hooggerechtshof in Groot-Brittannië moet beslissen of het ingaat op de beschuldiging van concurrent Yukos dat Rosneft de activa van Yuganskneftegaz in 2004 op een illegale manier en voor een belachelijk lage prijs heeft kunnen overnemen. Dat kon gebeuren omdat Yukos op dat moment in een strijd met de Russische autoriteiten was verwikkeld en moest verkopen om te overleven.

Rosneft is een staatsbedrijf. In één klap, door de overname van Yuganskneftegaz, zag het concern zijn productie verdrievoudigen en zijn winst vervijfvoudigen. Als het Britse gerecht Yukos gelijk geeft, zou Rosneft vanaf woensdag niet op de beurs van Londen kunnen worden genoteerd, zoals gepland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud