Deutsche Telekom wil 12% looninlevering -vakbond verwerpt

Telecomreus Deutsche Telekom heeft dinsdag voorgesteld om over een periode van 30 maanden de lonen van 50.000 werknemers met 12 procent te verminderen. In ruil krijgen ze dan werkzekerheid tot eind 2010. Het voorstel is categoriek verworpen door de dienstenvakbond Verdi.

(belga) 'Op deze basis is een akkoord uitgesloten', aldus vakbondsonderhandelaar Lothar Schröder. Intussen staken 12.000 werknemers verder in heel het land, zo zegt Verdi. Dat is evenveel als maandag.

De waarschuwingsstakingen waren begin vorige week van start gegaan. De vakbond heeft ook al laten verstaan dat er mogelijk een algemene staking komt in het bedrijf. Deutsche Telekom wil 50.000 banen onderbrengen in een nieuwe structuur. Alle klantendiensten zouden voortaan onder de koepel T-service moeten werken. Op die manier wil het bedrijf 900 miljoen euro besparen.

Het bedrijf, dat geconfronteerd is met massaal klantenverlies vooral in de vaste telefonie, wil ook de lonen bij de aanwerving in de klantendiensten doen zakken. Volgens Verdi zullen kunnen de besparingen van de directie uiteindelijk leiden tot een looninlevering van 40 procent.

De vakbond en de directie zijn maandagavond zonder akkoord uit mekaar gegaan. Eerst hadden ze gewag gemaakt van een toenadering, maar die was dus van korte duur. Er is geen nieuwe onderhandelingsdatum afgesproken. Een woordvoerder van Deutsche Telekom heeft wel gezegd dat het de bedoeling is de gesprekken te hervatten om tot een compromis te komen.

foto bloomberg

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud