Advertentie

Helft minder bestellingen voor Airbus in 1ste helft 2006

Vliegtuigbouwer Airbus, een dochter van de Europese luchtvaart- en defensiegroep EADS, heeft in de eerste zes maanden van het jaar 117 nieuwe bestellingen gekregen.

(tijd) Dat is ruim de helft minder dan de 276 bestellingen die Airbus in dezelfde periode vorig jaar kreeg. Dat blijkt uit een mededeling op de website van de groep.

Het aantal leveringen nam daarentegen wel toe in het eerste halfjaar. In de eerste jaarhelft leverde Airbus 219 vliegtuigen, een jaar eerder waren dat er nog 189.

Midden juni kondigde de luchtvaartgroep uit Toulouse nog aan dat de levering van de superjumbo A380 vertraging zou oplopen door problemen bij de productie. Het aandeel EADS dook op de dag van de bekendmaking 26 procent lager. De Association des Actionnaires Actifs (AAA), een Franse organisatie die de rechten van minderheidsaandeelhouders verdedigt, heeft daarop een rechtszaak heeft aangespannen tegen EADS voor het Hooggerechtshof in Haarlem. Dat bevestigde AAA-woordvoerder Frederik-Karel Canoy aan het persbureau AFP. De maatschappelijke zetel van EADS is gevestigd in Schiphol.

Eerder had de AAA, samen met APPAC, een andere organisatie van minderheidsaandeelhouders, klacht tegen onbekenden ingediend voor handel met voorkennis bij EADS. De voormalige EADS-topman Noel Forgeard wordt ervan verdacht al op de hoogte geweest te zijn van de leveringsproblemen voor de A380 toen hij een pakket aandelen verkocht in maart. De Franse beursautoriteit AMF voert momenteel een onderzoek naar de zaak.

Foto: Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud