Mogelijk acties bij GM in Europa

De kans is groot dat er vakbondsacties met werkonderbrekingen plaatsvinden bij General Motors (GM) in Europa en bijgevolg in de Antwerpse Opel-fabriek. Dat heeft Rudi Kennes, ABVV-hoofdafgevaardigde bij Opel en vice-voorzitter van de Europese ondernemingsraad, donderdag gezegd tijdens het federaal ABVV-congres in Brussel.

(belga) De actiedreiging bij GM in Europa is het gevolg van de mogelijke sluiting van de fabriek van GM in het Portugese Azambuja. Volgens Kennes stelt de Europese directie onrealistische besparingseisen voor de Portugese fabriek.

Indien op 12 juni duidelijk wordt, aldus Kennes, dat de GM-directie niet ernstig wil onderhandelen, wordt vanaf 13 juni een actieplan ontvouwd. 'Tot aan het verlof, maar ook erna. Het dreigt een zeer lange actie te worden', aldus Kennes. Hij schat de kans op acties op 70 à 80 procent.

De acties zullen plaatsvinden in alle GM-fabrieken (Opel, Saab, Vauxhall, Cadillac). Het wordt 'geen klassiek' actieplan, aldus de ABVV-man. Maar het gaat wel om werkonderbrekingen, mogelijk per shift. Ook Antwerpen is hierbij betrokken, aldus nog de vakbondsman.

Nog volgens Kennes zou GM tussen 2006 en 2014 overgaan tot 'drie tot zes' sluitingen. GM telt nu vijftien fabrieken in Europa. Rechtstreeks zouden hierbij tot 30.000 arbeidsplaatsen verloren kunnen gaan, onrechtstreeks zijn 120.000 à 150.000 mensen betrokken.

Wat de toekomst van Antwerpen betreft, zijn de objectieve criteria 'hoopvol', aldus de vakbondsman. Hij verwijst naar de investeringen in de andere Belgische autofabrieken.

Foto: Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud