Philips verwijdert 'electronics' uit naam

Philips Electronics laat na de verkoop van ruim 80% van de halfgeleiderdivisie het woord 'Electronics' uit haar bedrijfsnaam vallen. Dat heeft de producent van onder meer scheerapparaten, televisies en medische apparatuur donderdag laten weten.

(tijd) Met de verkoop van de halfgeleiderdivisie aan een consortium van private equity bedrijven zegt Philips 'het hoofdstuk van een traditioneel, verticaal geïntegreerd elektronicabedrijf' af te sluiten.

'Dit is waarom we, in de toekomst, slechts als Royal Philips bekend willen zijn', zo stelt Philips-bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee in een donderdagavond uitgebracht persbericht.

Hij begon in 2002 met het plan om Philips om te vormen in een marktgedreven gezondheids-, lifestyle- en technologiebedrijf. Door de exposure te verminderen in cyclische activiteiten als Semiconductors en uit te breiden in Medical, Lighting en Domestic Appliances, probeert Kleisterlee Philips voorspelbaarder te maken als het gaat om de financiele resultaten.

Ook wil hij dat Philips door de financiële wereld gezien wordt als een groei-aandeel in plaats van een cyclisch technologiebedrijf. Zo beweegt het aandeel Philips nog altijd mee op de grillen van de halfgeleidermarkt en zijn het met name halfgeleider en elektronica georienteerde analisten die het aandeel volgen.

In vijf jaar tijd heeft Philips het aandeel van 'cyclische' activiteiten als consumentenelektronica en halfgeleiders in het kapitaal van de onderneming gehalveerd tot 33%. Het aandeel van deze activiteiten in het bedrijfsresultaat is in vijf jaar teruggebracht van driekwart naar eenderde.

De opbrengst van de verkoop van het belang van 80,1% in de halfgeleiderdivisie benadert die van het belang van 75% in platenmaatschappij PolyGram in 1998. Philips ontving toen contanten en aandelen Seagram ter waarde van 6,636 miljard euro.

Nu ontvangt Philips na aftrek van kosten EUR 6,4 miljard in contanten voor het belang in de halfgeleiderdivisie. Wanneer Philips haar resterende belang van 19,9% in de divisie verkoopt is nog niet bekend. Hiervoor kan het concern nog eens 0,9 miljard euro in contanten ontvangen op basis van de waardering die is meegegeven aan de divisie.

Philips wil de opbrengst van de verkoop herinvesteringen in additionele kansen voor groei met hoge marges, zowel autonoom als door middel van overnames. In de afgelopen 12 maanden kondigde Philips acht acquisities aan met een waarde van EUR 3,5 miljard en een gezamenlijke omzet van bijna 1 miljard euro.

Na aftrek van een extra teruggave aan aandeelhouders van 2,5 miljard euro vergroot Philips met de donderdag aangekondigde verkoop de oorlogskas met nog eens 3,9 miljard euro.

Deze kas kan nog verder aangevuld worden met de opbrengst uit de verkoop van de belangen in TSMC en LG.Philips LCD met een huidige waarde van respectievelijk 5,464 miljard euro en 3.305 miljard euro.

Philips herhaalde donderdag de intentie om haar belangen in de twee bedrijven 'op een verantwoorde wijze' te reduceren. Het concern mag tot december 2006 het belang in TSMC van 16,4% niet verder verkleinen. Het belang in LG.Philips LCD van 32,9% mag sinds februari dit jaar verder verkleind worden, maar moet tot 23 juli 2007 boven de 30% blijven.

De financiële doelstellingen van het concern blijven ongewijzigd, zo liet een woordvoerder donderdag desgevraagd weten. Philips mikt op een gemiddelde omzetgroei van 5-6% per jaar en wil eind dit jaar een operationele marge van 7-10% halen.Philips, opgericht in 1891 als lampenfabriek in Eindhoven onder de naam Philips & Co., produceerde in 1965 zijn eerste halfgeleider. Vanaf de beursgang in 1912 tot 1991 noemde het bedrijf zich N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken.

Vanaf 1991 is de bedrijfsnaam Philips Electronics van kracht. In 1998 kreeg Philips het predikaat Koninklijk en sindsdien is de bedrijfsnaam Royal Philips Electronics.

(foto epa)

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud