10 procent meer starters in Vlaanderen

Vorig jaar werden 57.010 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen opgericht in Vlaanderen, goed voor een groei van 9,1 procent tegenover 2017. Dat blijkt uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon.

De zelfstandigenorganisatie Unizo verwacht dat er bij de 57.010 starters nog 741 bijkomen, want nog niet alle administratieve informatie van 2018 is verwerkt. Van de nieuw opgerichte bedrijven is 62,1 procent een eenmanszaak.

Net als in 2017 bereikte het aantal starters in 2018 een record. De stijging is te zien in alle provincies, maar met 13,1 procent is ze het grootst in Oost-Vlaanderen. Vlaams-Brabant volgt met een stijging van 8,9 procent. De stijging is met 7 procent het minst groot in Limburg. In de provincie Antwerpen bedraagt de groei 7,9 procent, in West-Vlaanderen 8,1 procent.

Volgens Unizo-topman Danny Van Assche heeft de aanhoudende toename van het aantal starters te maken met het verbeterde imago van ondernemerschap, de aantrekkende economie en enkele regeringsbeslissingen. Met dat laatste doelt hij op de verlaging van de vennootschapsbelasting, de goedkopere eerste aanwervingen en financiële ondersteuningsmaatregelen zoals de win-winlening en de taxshelter voor startende ondernemingen.

Toch kan de regering volgens Van Assche nog meer doen om het starten van een zaak aan te moedigen. 'We blijven hameren op de nood aan een verdere verbetering van het sociaal statuut van zelfstandigen, met als eerste prioriteit een gelijkwaardig pensioen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect