'150.000 Amerikanen met overgewicht wachten op ons'

In de VS is er een enorme behoefte aan behandelingen voor zwaarlijvige patiënten met leverproblemen. ©REUTERS

Sequana Medical stapt naar Euronext om er 27,5 tot 38,5 miljoen euro op te halen. Het medtechbedrijf produceert een pompje om vochtophoping bij leverpatiënten te verhelpen.

Sequana Medical geeft nieuwe aandelen uit tegen 8,50 à 9 euro per stuk. Bij een aandelenkoers in het midden van de prijsvork zal het van oorsprong Zwitserse bedrijf, dat onlangs een kantoor opende in Gent, een beurswaarde van net geen 120 miljoen euro hebben.

Biocartis, eveneens een medtechbedrijf, haalde toen het in 2015 naar Euronext trok meteen 115 miljoen euro op. Daarbij vergeleken is de operatie van Sequana Medical bijzonder klein. En duur. Want de beursnotering brengt 4 à 7 miljoen euro kosten aan adviseurs, banken en advocaten mee. Alsof het Zwitsers-Belgische bedrijf wanhopig op zoek was naar vers kapitaal.

'Het klopt dat we nog onvoldoende werkkapitaal hebben voor de komende twaalf maanden', reageert CEO Ian Crosbie. 'Maar onze huidige investeerders geven ons 20 miljoen euro in deze beursgang, dus we zijn echt niet wanhopig. We gaan naar de beurs omdat we bekender willen worden. In de industrie, in de medtechwereld en bij het grote publiek.'

Het geld heeft Sequana Medical nodig om zijn alfapomp, een medisch hulpmiddel om levercirrose te behandelen, in de VS te verkopen. 'We moeten daar eerst nog een reeks klinische tests voor doen, met patiënten', aldus Crosbie. 'Gaandeweg willen we ook onze verkoop in Europa opkrikken. Onze pomp is hier al goedgekeurd, maar de verkoop loopt niet zoals verhoopt omdat er meer wetenschappelijk bewijs nodig is. Daarnaast willen we onderzoeken of onze pomp een rol kan spelen voor hartpatiënten, die vocht opstapelen door te veel natrium in het bloed.'

Sequana Medical mikt op het behandelen van patiënten met niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), een niet-alcoholische leverontsteking. Dat ziektebeeld duikt steeds meer op door obesitas. Tot voor kort kregen alleen mensen met hepatitis of met alcoholproblemen een levercirrose, waardoor ze een waterbuik of ascites kunnen krijgen. Nu zien we dat fenomeen ook steeds meer bij mensen met obesitas. 30 procent van de Belgen lijdt aan leververvetting door overgewicht. 2 à 3 procent van hen krijgt NASH.

Het pompje van Sequana Medical, dat wordt ingeplant, voert het vocht in de buik rechtstreeks af naar de blaas. Daardoor hoeven leverpatiënten met ascites niet elke twee weken naar het ziekenhuis om het vocht te laten draineren. Iedere dag moet het apparaatje, van 6 op 4 centimeter, wel contactloos worden opgeladen. Dat duurt een twintigtal minuten. Aan de alfapomp van Sequana Medical hangt een prijskaartje van 22.000 euro. 'Maar dat is na een jaar zonder drainages in het ziekenhuis al terugbetaald', maakt de CEO zich sterk.

Het bedrijf installeerde de alfapomp al bij 650 patiënten. Een op de vijf was voor klinische tests, de rest werd verkocht. Toch volstaat de verkoop voorlopig niet om het bedrijf in leven te houden, aangezien nog meer onderzoek nodig is.

De vraag is dus hoelang Sequana Medical verder kan met de 27,5 miljoen euro die het nu wil ophalen. 'Zodra we in de VS groen licht krijgen, zullen we meer kapitaal nodig hebben', zegt Crosbie. 'Ook als blijkt dat we verder kunnen met ons onderzoek bij hartpatiënten. Maar ik plak daar liever geen bedrag op.'

Meer dan 27,5 miljoen euro wil Crosbie op de beurs niet ambiëren. 'Dan zouden de huidige aandeelhouders hun belang te veel zien verwateren. Bovendien hebben we afgesproken dat we stap per stap gaan. We zullen nog meer kapitaal nodig hebben, maar het hoeft niet per se nu allemaal.'

Sequana Medical mikt met zijn oplossing vooral op de Amerikaanse markt. 'Daar is meer nood aan behandelingen voor patiënten met levercirrose. Hun aantal stijgt daar enorm. We gaan uit van 150.000 patiënten die ons pompje binnenkort nodig hebben, willen ze hun levenskwaliteit behouden. Europa staat tien jaar achter.'

Profiel Sequana

Opgericht: 2006, in Zwitserland.

Wat: heeft in Europa een medisch toestel op de markt voor patiënten met levercirrose. Een implantaat voor hartpatiënten is in de maak.

Hoofdkantoor: sinds vorig jaar in Gent (financiële diensten, marketing, klinische tests). De productie en engineering blijven in Zwitserland.

Financiering: haalde sinds de opstart iets meer dan 100 miljoen euro op.

Resultaten 2018: (na 9 maanden) 0,7 miljoen euro omzet en 8,6 miljoen euro nettoverlies.

Werknemers: 34, van wie 4 in België. Dat laatste cijfer zal stijgen naar 20.

Grootste aandeelhouders: de investeringsfondsen Neomed (36%), LSP (10,9%) en Venture Incubator (10%).

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect