'30.000 banen weg door inflexibele nachtarbeid'

Minister voor Digitale Agenda De Croo pleit voor soepelere regels. ©BELGA

Minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) en de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka pleiten voor een flexibelere arbeidsmarkt om niet langer banen in de e-commerce mis te lopen.

Zeven Europese landen zijn beter voorbereid op de digitalisering van de economie dan België. Dat concludeert de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka op basis van haar transformatie-index. Aan de hand van cijfers van Europese statistici heeft Voka Europese landen gerangschikt op basis van hoe digitaal hun overheid is, en hoe aangepast het onderwijs en de arbeidsmarkt zijn aan de digitalisering.

'Wat e-government betreft, horen bij we de betere van Europa en ook voor de beschikbaarheid van internet scoort ons land goed', zegt Stijn Decock, hoofdeconoom van Voka. 'Maar voor het onderwijs en zeker de arbeidsmarkt is er nog werk aan de winkel.'

Voor onderwijs zet Decock ons land op de twaalfde plaats van achtentwintig EU-landen, voor de arbeidsmarkt slechts op de twintigste. 'We scoren slecht voor de tewerkstelling van oudere werknemers en laaggeschoolden en we staan niet sterk in de nieuwe sectoren zoals hightech', zegt hij.

Minister De Croo beaamt dat. 'Kijk naar de sector van de e-commerce. Door de inflexibele regels voor nachtarbeid hebben wij 30.000 banen zien verdwijnen naar de buurlanden. We zijn daardoor een exportland van jobs geworden.'

Zowel Voka als De Croo pleit voor soepele regels voor e-commerce en nachtarbeid. Nu wordt arbeid na 20 uur 's avonds gecatalogeerd als nachtarbeid, waarvoor bedrijven de toestemming van de vakbonden nodig hebben. Daarom worden de meeste pakjes in ons land geleverd vanuit Nederland, waar bedrijven als Bol.com aan minder strikte regels zijn onderworpen. Al speelt ook mee dat de personeelskosten er lager liggen.

'In de regering hebben we de regels licht gewijzigd, maar die maatregel heeft te weinig effect', zegt De Croo, die pleit voor een drastische versoepeling van het arbeidsrecht. 'We zijn angstig voor de technologische evolutie die op ons afkomt. Maar wie angstig is, krijgt slaag. We moeten die evolutie zien als een opportuniteit en daarop inspelen.'

Met de wet-Peeters voor meer werkbaar werk heeft de regering-Michel geprobeerd de arbeidsmarkt te flexibiliseren. Aanvankelijk was het doel dat bedrijven hun personeel gemakkelijker flexibel zouden kunnen inzetten, maar onder druk van de vakbonden werd de hervorming fors ingeperkt.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect