5 favoriete aandelen van Stijn Plessers

Stijn Plessers is technologieanalist voor KBC Asset Management. Hij is de opvolger van Yves Dalemans, die in de bank van dienst is veranderd.

De terugblik

Op 17 september 2016 gaf Dalemans zijn vijf favoriete technologieaandelen. Het vijftal staat op een gemiddelde winst van 28,2 procent, exclusief dividenden en omgerekend naar euro.

Over dezelfde periode steeg de Euro Stoxx Technology met 23,8 procent.

Cisco

Netwerken

Cisco is de wereldwijde marktleider in IT en netwerken. Het ontwikkelt communicatie- en netwerkapparatuur voor spraak-, data- en videoverkeer via het internet. Maar het bouwt zijn historische focus op de productie van hardware af ten voordele van softwareoplossingen om de prestaties en de veiligheid van netwerken te verhogen.

Hoewel de verkoop van routers en switches nog 45 procent van de omzet uitmaakt, beginnen investeerders het succes van die strategie te erkennen. Dit relatief goedkope aandeel is toe aan een verdere herwaardering als de stijgende softwareverkopen zich in de resultaten vertalen.

Naspers

Holding

De Nasionale Pers (Naspers) werd in 1915 opgericht als krantenuitgever in Zuid-Afrika. Sinds het in 2001 een belang van 33 procent in het Chinese Tencent nam, is het in de eerste plaats een investeringsmaatschappij die zich concentreert op technologiebedrijven in opkomende markten. Via participaties in beursgenoteerde bedrijven (Tencent, Mail.ru, Delivery Hero) en private equity (Flipkart, Avito) wil het inspelen op de wereldwijde groei van het internet. Het aandeel noteert met een overdreven holdingdiscount omdat de markt niet gelooft in een herhaling van het Tencent-scenario.

Samsung Electronics

Elektronicaconcern

Samsung Electronics is vooral bekend als producent van smartphones en huishoudtoestellen. Maar het grootste deel van de winst boekt het op de verkoop van onderdelen aan hardwareproducenten. De opbrengsten uit de verkoop van (werkgeheugen)chips (DRAM, NAND) en schermen (oled) zijn goed voor 75 procent van de winst. De goedkope waardering vormt meer dan voldoende compensatie voor het specifiek Koreaans risico (Korean discount) en de volatiele eindmarkten.

Vmware

Software

Tot voor de komst van VMware 20 jaar geleden draaide op elke server een specifiek besturingssysteem. Met de software van het bedrijf werd het mogelijk om verschillende systemen op dezelfde hardware te laten draaien. Die optimalisering is relevanter dan ooit met de opkomst van cloudcomputing. Bedrijven beheren daarmee hun softwareapplicaties die vaak deels worden uitbesteed aan cloudproviders. Tegen 24 keer de winst is VMware een relatief duur aandeel dat volop kan profiteren van de verdere doorbraak van cloudcomputing.

Applied materials

Chipapparatuur

Applied Materials is een van de belangrijkste toeleveranciers van de halfgeleiderindustrie. Het ontwikkelt, verkoopt en onderhoudt toestellen voor de productie van computerchips, sensoren, oledschermen en fotovoltaïsche zonnecellen. De onderneming profiteert van de wereldwijde trend om 'slimme' apparaten uit te rusten met (meer) sensoren die (meer) data genereren. Het aandeel stond, volgens ons onterecht, recentelijk wat onder druk door de bezorgdheid over overinvesteringen in de sector

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect