62 procent Brusselaars niet hier geboren

Brussel is een van de meest diverse steden ter wereld. ©© J.D. Dallet

In de 20 belangrijkste steden van de wereld wonen een vijfde van alle internationale migranten. Brussel is een van die steden en is, op Dubai na, de stad met het hoogste percentage in het buitenland geboren inwoners.

Meer dan zes op de tien inwoners van Brussel werd niet in België geboren. Dat is een van de opvallende conclusies uit het World Migration Report 2015, dinsdag gepubliceerd door de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het rapport karakteriseert Brussel, als zetel van de Europese Commissie, als een stad met een zeer mobiele bevolking.

Op de ranglijst van grote steden met een hoog aandeel in het buitenland geboren inwoners moet Brussel enkel Dubai laten voorgaan. Grote steden uit traditionele immigratielanden, zoals Toronto (Canada), Auckland (Nieuw-Zeeland), Sydney (Australië) en Los Angeles (VS), huisvesten proportioneel heel wat minder buitenlanders.

Brussel behoort ook tot de groep van 20 zogenaamde 'global cities'. Dat zijn steden die een vitale rol spelen in de wereldeconomie door hun directe banden met het internationale financiële systeem en met multinationale ondernemingen. Die steden situeren zich voornamelijk in Europa, Zuidoost-Azië en de VS en oefenen een grote aantrekkingskracht uit op migranten: een op de vijf internationale migranten woont in een van de twintig 'global cities'.

Maar de bestemming van de internationale migratie verschuift stilaan van de ontwikkelde landen in Europa en Noord-Amerika naar regio's in ontwikkeling, zoals Oost-Azië, Zuid-Afrika, Brazilië en India. Deze zuid-zuidmigratie wordt belangrijker en sommige landen zijn vandaag tegelijk de oorsprong en de bestemming van migratie. China is bijvoorbeeld een bron van heel wat migranten, maar ontvangt ook heel wat Afrikaanse uitwijkelingen uit landen als Nigeria.

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont vandaag in de stad en onder meer door de migratie naar de steden zal de groei van wereldbevolking zich bijna uitsluitend in een stedelijke omgeving situeren. Er wordt geschat dat er wereldwijd iedere week 3 miljoen mensen verhuizen naar de stad. Volgens het rapport brengt dat heel wat uitdagingen met zich mee: een hoge druk op de infrastructuur, het milieu en het sociale weefsel in de steden.

Maar er zijn ook pluspunten: steden geven de mogelijkheid te ontsnappen aan de moeilijke levensomstandigheden op het platteland en verhogen de toegang tot arbeid, gezondheidszorg en onderwijs. Migranten kunnen ook een grote bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een stad. Maar steden hebben in hun plannen voor stadsontwikkeling nog te weinig aandacht voor migratie om dat potentieel te benutten, besluit het rapport.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect