Actie tegen corruptie in Saoedi-Arabië levert miljarden op

©© REUTERS

De onverhoedse aanval tegen corruptie die de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman begin november vorig jaar lanceerde, heeft de Saoedische schatkist al 107 miljard dollar (86 miljard euro) opgeleverd. Tientallen zakenlui, prinsen en hoge functionarissen die verdacht werden van corruptie werden toen opgesloten in het Ritz Carlton hotel in Riad.

Met de meesten zijn de voorbije weken minnelijke schikkingen afgesloten. Ze hebben hun vervolging afgekocht door vastgoed, bedrijfsbelangen, aandelen en andere activa aan de overheid te betalen. In totaal werden 381 mensen in het hotel opgesloten om hen te kunnen ondervragen als verdachte of getuige. Met 56 van hen werd geen minnelijke schikking gesloten omdat ze ook van andere misdrijven werden verdacht. Sommigen liet de overheid vrijuit gaan bij gebrek aan bewijzen.

Een van de bekendste geviseerden was prins Alwaleed bin Talal (62, foto), de rijkste zakenman van Saoedi-Arabië. Hij bezit belangen in bedrijven als Apple, Twitter en Citigroup. Alwaleed bin Talal werd vorige zaterdag vrijgelaten, nadat hij met een schikking had ingestemd. Hoeveel hij betaalt om zijn vervolging af te kopen is niet bekend.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect