Air Belgium zet vluchten naar China al (tijdelijk) stop

Door een conflict met een Chinese partner vliegt Air Belgium deze winter niet meer naar Hongkong. Maar de luchtvaartmaatschappij wil de lijn vanaf maart opnieuw hervatten.

Amper vier maanden na de opstart heeft Air Belgium beslist zijn lijnvluchten naar Hongkong van 1 oktober tot 30 maart stop te zetten. Dat bevestigde de topman van de luchtvaartmaatschappij, Niky Terzakis, gisteren.

De pauze in het winterseizoen komt er volgens Terzakis door een geschil met Chinese touroperators. Die zijn hun beloftes over de capaciteit op de vliegtuigen en de tarieven niet nagekomen, zegt hij. Er was ook geen akkoord over de samenwerkingsvoorwaarden voor het winterseizoen en dus heeft de maatschappij beslist de route tijdelijk op te schorten. Deze winter voert Air Belgium alleen chartervluchten voor derden uit.

De luchtvaartmaatschappij kondigde een maand geleden nog aan dit najaar ook lijnvluchten aan te bieden naar andere Chinese steden als Zhengzhou, Wuhan en Taiyuan. Aan de strategie verandert volgens Terzakis niets. Nog dit jaar hoopt hij een nieuwe bestemming in China op te starten. De luchtvaartmaatschappij rekende op 500.000 passagiers per jaar, maar dat doel lijkt ver weg.

Air Belgium voerde zijn eerste vlucht naar Hongkong begin juni uit, anderhalf jaar na de aanvraag van een vlieglicentie. De Waalse investeringsmaatschappij SRIW en de Federale Investeringsmaatschappij FPIM bezitten elk 12,5 procent van het bedrijf. De luchthaven van Charleroi heeft grote uitbreidingsplannen om de ontwikkeling van Air Belgium te versnellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect