Amerikaanse lonen stijgen meest in negen jaar

Supporters van de Amerikaanse president Donald Trump op een bijeenkomst in Tennessee. Het sterke jobrapport is een opsteker voor Trump. ©AFP

De Amerikaanse economie heeft in oktober veel meer jobs gecreeerd dan verwacht en de lonen stegen voor het eerst sinds 2009 met meer dan 3 procent.

De arbeidsmarkt in de VS blaakt nog steeds van gezondheid, blijkt uit het maandelijkse rapport van het ministerie van Arbeid. Het aantal banen steeg in oktober met 250.000, veel meer dan de voorspelde 200.000. In september groeide het aantal arbeidsplaatsen slechts met 118.000 omdat de VS toen getroffen werden door de orkaan Florence. De impact van de orkaan Michael op de cijfers van oktober was beperkt.

De sterke stijging van de werkgelegenheid leidde niet tot een daling van de werkloosheid, omdat de beroepsbevolking sterk toenam. Vele duizenden Amerikanen boden zich voor het eerst of na een tijdelijke afwezigheid aan op de arbeidsmarkt en gingen op zoek naar een baan. Daardoor stabiliseerde de werkloosheidsgraad op 3,7 procent. Het is van 1969 geleden dat zo weinig Amerikanen werkloos waren.

De zeer krappe arbeidsmarkt leidt tot een versnelling van de loongroei. Het gemiddelde uurloon steeg jaar op jaar met 3,1 procent. Dat is de grootste toename sinds april 2009. In september stegen de uurlonen jaar op jaar met 2,8 procent.

De Republikeinen zullen het sterke jobrapport ongetwijfeld gebruiken als argument om kiezers te overtuigen bij de stembusslag van volgende week. De Amerikanen verkiezen dinsdag alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 senatoren.

De flinke stijging van de werkgelegenheid en de sterkere loongroei geven de Amerikaanse centrale bank (Fed) argumenten om haar beleid van renteverhogingen voor te zetten. De Fed vergadert volgende week donderdag, maar zal wellicht pas in december de rente opnieuw optrekken. De Amerikaanse president Donald Trump heeft onlangs meermaals de renteverhogingen van de Fed bekritiseerd.

Er was ook minder goed nieuws over de Amerikaanse economie. Het handelstekort steeg in september voor de vierde maand op rij. Het deficit met China bereikte zelfs een recordhoogte, hoewel de VS de importtaksen op Chinese producten hebben verhoogd. Trump wil met de importtaksen het handelstekort terugdringen.

De dollar en de langetermijnrente stegen na de publicatie van de Amerikaanse cijfers. Maar de beurzen brokkelden af, wellicht omdat de sterke loongroei de vrees voor renteverhogingen verhoogde.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect