Amerikaanse bedrijven investeren flink in België

Vooral de meertalige, hooggeschoolde bevolking is volgens de Amerikaanse kamer van koophandel een troef van België. ©Emy Elleboog

Amerikaanse bedrijven investeren veel in onderzoek en ontwikkeling in België. Vooral het hooggeschoolde personeel is een troef. Maar de kosten van de sociale zekerheid mogen lager.

Amerikaanse bedrijven investeren sterk in innovatie in België. Volgens American Chamber of Commerce in Belgium (AmCham Belgium) is een derde van de investeringen die bedrijven in onderzoek in de privémarkt doen, Amerikaans. Het aandeel stijgt de jongste jaren. In 2004 was 7,4 procent van de investeringen in onderzoek Amerikaans. In 2011 was dat 33,4 procent. Volgens de Amerikaanse kamer van koophandel investeerden Amerikaanse bedrijven in 2012 1,86 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling in België.

AmCham haalt twee oorzaken aan voor de hoge participatie van bedrijven uit de VS. Veel Amerikaanse bedrijven zijn historisch verankerd in België. Uit een rondvraag van AmCham blijkt dat het gemiddelde Amerikaanse bedrijf dat activiteiten in België heeft, al 28 jaar in ons land actief is.

Een andere troef van ons land is dat het veel hooggeschoolde arbeidskrachten heeft. AmCham verwijst ook naar de goede talenkennis.

Nochtans wordt vaak geklaagd over de loonkosten in België. 'Voor veel bedrijven spelen loonkosten geen al te grote rol, want ze beschouwen innovatie en onderzoek als essentieel', zegt Marcel Claes van AmCham Belgium. 'Bovendien mogen ze 80 procent van de bedrijfsvoorheffing houden. Dat is een aanzienlijk voordeel.'

Het Amerikaanse voedingsbedrijf Cargill is erg te spreken over het onderzoeksklimaat in België. 'We hebben recentelijk een aanzienlijke investering gedaan in ons onderzoekscentrum in Vilvoorde', zegt de Belgische general manager Cis Van Doninck. Het lab stelt 145 wetenschappers te werk.

Ook Van Doninck is goed te spreken over het hooggeschoolde personeel. Maar hij wijst op de hoge kosten van de sociale zekerheid. 'Gelukkig hebben fiscale initiatieven een duidelijk positief effect. Wij hopen dat de nieuwe regeringen die initiatieven nog toegankelijker zullen maken en dat in de belastingdruk de verschillen met onze omringende landen uitgevlakt worden.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content