Analisten gooien met bloemetjes naar Mithra

Marc Coucke (links) is grootaandeelhouder van Mithra, het bedrijf van CEO François Fornieri. ©© photo news

Twee beurshuizen volgen sinds gisteren het farmabedrijf Mithra. Hun advies: 'kopen'. Het aandeel was met een winst van 3,4 procent een uitblinker op Euronext Brussel.

Het parcours dat het aandeel sinds de beursgang eind juni heeft afgelegd, is niet echt om wild van te worden. En ook de koersdoelen van ING en KBC Securities - die de beursgang begeleidden - zijn dat niet.

Zowel Matthias Maenhaut (ING) als Alan Vandenberghe (KBC Securities) plakt een koersdoel van 13,50 euro op het aandeel. Dat is amper 12,5 procent meer dan de introductiekoers, wat erop wijst dat Mithra bij de beursgang het onderste uit de kan heeft kunnen halen. De vraag naar de aandelen was groot, waardoor de introductiekoers op 12 euro per aandeel - aan de bovenkant van de prijsvork van 10,50 à 12,50 euro - werd vastgelegd.

De waarde van Mithra ligt volgens analisten bijna volledig in twee onderzoeksprojecten: Estelle en Donesta. Beide medicijnen zijn potentiële blockbusters. Estelle is een nieuw soort contraceptiepil op basis van natuurlijke hormonen, waardoor ze minder neveneffec- ten heeft. Donesta is een therapie voor vrouwen in de menopauze. Het zou onder andere opvliegers bestrijden.

'Mithra werpt zich op een grote markt die de voorbije jaren weinig belangrijke innovaties heeft gekend. Omdat Mithra innovatieve behandelingen ontwikkelt, denken we dat het bedrijf snel marktaandeel kan winnen', meent Vandenberghe. De rest van de waarde van Mithra schuilt in de ontwikkeling van complexe generische geneesmiddelen en in de cash op de bankrekening.

Voor Estelle en Donesta zal Mithra een grote farmapartner zoeken om beide producten te commercialiseren. Mithra zal de verkoop in vijf regio's waar het een verkooporganisatie heeft - waaronder België en Nederland - zelf verzorgen.

ING ziet de verkoop van Estelle eind 2019 beginnen, met piekverkopen van 1 miljard euro in 2026. Donesta zal een jaartje later op de markt komen, met piekverkopen van 1,15 miljard euro in 2027. KBC Securities mikt op iets meer. Maar winst moet de aandeelhouder de komende jaren nog niet verwachten. Bovendien is de eerste grote afspraak met beleggers nog veraf, omdat de nieuwe studies voor Estelle en Donesta pas volgend jaar beginnen.

'De vooruitzichten voor Mithra zijn mooi, maar om het potentieel te plukken zal Mithra eerst nog tientallen miljoenen euro's moeten investeren om eerdere studieresultaten te bevestigen in grotere studies', aldus Vandenberghe. 'We denken dat Mithra in 2015-2018 gecumuleerd 92 miljoen euro cash zal verbranden. Maar de cashpositie is voldoende om de plannen tot 2018 uit te werken. Zelfs dan blijft er wat geld over om schokken op te vangen of zelfs enkele overnames te doen.'

Vandenberghe wijst wel op een groot gevaar. 'De uitdaging voor Mithra bestaat erin de studies volgens het geplande tijdschema te laten verlopen', zegt hij. 'Omdat de patenten snel na de commerciële lancering verstrijken, zullen vertragingen een impact hebben op de waardering van het aandeel.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect