Angst voor Le Pen doet Europese obligatiekoorts oplopen

Mario Draghi herhaalde dat de ECB de obligatieaankopen zal voortzetten. ©EPA

De toenemende bezorgdheid dat Marine Le Pen de Franse presidentsverkiezingen wint, zorgt voor onrust op de obligatiemarkten. Beleggers dumpen Frans en Zuid-Europees papier.

De extreem-rechtse presidentskandidate Le Pen heeft in het weekend een uitgesproken anti-Europese programma voorgesteld. Ze wil een referendum houden over de vraag of Frankrijk lid moet blijven van de Europese Unie. Le Pen wil ook de eurozone verlaten en de Franse frank herinvoeren.

Hoewel het verkiezingsprogramma geen grote verrassing is, maken beleggers zich steeds meer zorgen. De populariteit van Le Pen neemt immers toe, onder meer omdat tegenkandidaat François Fillon in opspraak is gekomen. Volgens opiniepeilingen zal de topvrouw van het Front National de eerste ronde van de presidentsverkiezingen winnen.

Maar in de tweede beslissende ronde zou ze verliezen tegen Emmanuel Macron. Toch stijgt de zenuwachtigheid, want vorig jaar hebben peilingen de brexit en verkiezingsoverwinning van Donald Trump niet voorspeld.

'Vooral buitenlandse beleggers dumpen Franse staatsobligaties', signaleert Nicolas Forest, obligatiespecialist van de vermogensbeheerder Candriam. De Franse tienjaarsrente steeg gisteren naar 1,14 procent. Beleggers vluchtten naar Duits overheidspapier, dat als een veilige haven wordt beschouwd. Het renteverschil tussen Frankrijk en Duitsland steeg naar 0,77 procentpunt, het hoogste peil in vier jaar.

Ook Zuid-Europese landen als Italië en Spanje zien de 'spread' tegenover de Duitse rente toenemen. Het verschil tussen de Italiaanse en de Duitse tienjaarsrente is gestegen naar 2 procentpunten. In België is de klim van de rente kleiner.

De algemene stijging van de renteverschillen tussen de zwakke en de sterke landen van de eurozone weerspiegelt de politieke onzekerheid in verscheidene landen van de eurozone. Italië houdt in juni misschien vervroegde verkiezingen en worstelt met een zwakke banksector, zegt Mathias Van Der Jeugt, obligatiespecialist van KBC. Voorts zijn er verkiezingen op komst in Nederland en Duitsland.

Forest wijst ook naar de VS. 'De stijging van de spreads startte na de verkiezing van Donald Trump in november.' Die verkiezing leidde wereldwijd tot een stijging van de langetermijnrente.

Ondanks de recente toename van de renteverschillen blijven die veel lager dan tijdens de eurocrisis. In 2011-12 waren de 'spreads' ruim dubbel zo hoog als nu.

Er is weinig kans dat de renteverschillen snel oplopen naar het niveau van vijf jaar geleden, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) sinds twee jaar massaal staatsobligaties aankoopt. ECB-voorzitter Mario Draghi maakte gisteren in het Europees Parlement duidelijk dat hij niet van plan is die obligatieaankopen snel stop te zetten. 'De steun van ons monetair beleid is nog steeds nodig.'

Draghi maakt zich wel zorgen over de plannen van de regering-Trump om de regelgeving van de banken te versoepelen. 'Het laatste wat we nodig hebben, is een versoepeling van de regulering. De idee om de omstandigheden van voor de crisis te herhalen is erg verontrustend.'

KORT

Beleggers vrezen dat de Franse politica Marine Le Pen met een anti-Europees programma de presidentsverkiezingen zal winnen. Zij dumpen Franse en Zuid-Europese staatsobligaties en vluchten naar Duits papier.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect