App voor bouwwerven haalt 5 miljoen euro op

De Brusselse start-up Aproplan vervangt paperassen op bouwwerven door een app.

De Brusselse start-up Aproplan haalt 5 miljoen euro op, onder meer bij de investeringsmaatschappij van Duco Sickinghe. Met zijn app kunnen bouwwerven papierloos beheerd worden.

Aproplan vervangt pen en papier voor aannemers, ingenieurs en architecten door één gedeelde app op een tablet of smartphone. Dat maakt het bespreken, registreren en rapporteren van bouwprojecten eenvoudiger.

'In de bouwsector zien we weinig digitalisering en al helemaal niet op de bouwwerf', zegt Thomas Goubau, medeoprichter en CEO van Aproplan. 'Terwijl het onhandig is om met bundels papierwerk rond te lopen die nadien toch gedigitaliseerd moeten worden. Elk uur dat een werfleider op een bouwwerf doorbrengt, kost hem een uur papierwerk op kantoor.' Met de app kunnen documenten digitaal ingevuld worden tijdens de ronde op de werf, waardoor controle en het rapporteren gelijktijdig kunnen gebeuren.

Aproplan begint bij digitale bouwplannen. Als die er zijn, worden in de app planningen en checklists opgesteld. 'De werfleider kan dan digitaal melden dat voor de komende dagen de waterleiding op de planning staat en tijdens de werken de betrokken partijen de nodige beelden en de voortgang ervan meegeven.' De app sluit ook naadloos aan bij de interne systemen van de betrokken bedrijven.

Door de open communicatie via de app kunnen alle partijen ingrijpen tijdens de werken in plaats van nadien. 'Met de app kan aan het begin van de dag het werk overlopen worden. Ze is ook een hulp bij controles. Bij bouwprojecten wordt vaak pas achteraf gecommuniceerd. Dat verklaart deels de foutenmarge van 25 procent', zegt Goubau. Hij wijst erop dat een op de drie bouwprojecten nu in een rechtszaak eindigt.

'De app heeft ook een enorme impact op de timing van bouwprojecten', zegt Goubau. 'Bouwprojecten die traditionele methoden hanteren om te communiceren en de geboekte vooruitgang te registreren hebben 20 procent meer tijd nodig dan verwacht, waardoor het budget in 80 procent van de gevallen wordt overschreden.'

De 5 miljoen euro die Aproplan ophaalt, zal vooral gebruikt worden om de app verder uit te werken tot een persoonlijke assistent voor werfleiders en om de kantoren in het buitenland te versterken. Het is de tweede kapitaalronde van de start-up. Vorig jaar haalde Aproplan 1 miljoen euro op.

De kapitaalronde werd geleid door Fortino Capital, de investeringsmaatschappij van oud-Telenet-baas Duco Sickinghe, en bestaande investeerders, waaronder Inventures, Matexi en de Showpad-oprichters Pieterjan Bouten, Louis Jonckheere en Peter Minne.

Fortino Capital investeerde eerder al in Teamleader en Treadminer, twee bekende succesvolle Belgische start-ups. Showpad is een Belgische scale-up, die vorig jaar bij een derde kapitaalronde 50 miljoen euro ophaalde.

'Aproplan is een start-up in een sector aan de rand van een doorbraak. De vervanging van pen en papier door tablets levert voor de bouw alleen maar voordelen op, zegt Bouten.

Aproplan introduceerde de app in 2012. Het haalde vorig boekjaar een omzet van 1,5 miljoen euro en is goed op weg om dat bedrag dit boekjaar te verdubbelen. Er werken 38 mensen.

Sinds maart 2016 werkt Aproplan samen met ADEB-VBA, de vereniging van 60 grote Belgische aannemers. Dankzij de samenwerking gebruikt 80 procent van de grootste Belgische bouwbedrijven, waaronder BAM, Besix en CFE, al Aproplan. De start-up is aanwezig in de Benelux, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Een stap naar de VS staat niet op de planning. 'Er wordt enorm veel gebouwd in Azië. Als we buiten Europa trekken, zal het eerder naar daar zijn', besluit Goubau.

KORT

> De Brusselse start-up Aproplan haalt 5 miljoen euro op bij onder meer Fortino Capital, de investeringsmaatschappij van oud-Telenet-baas Duco Sickinghe.

> Aproplan levert een app om bouwwerven papierloos te maken.

> 80 procent van de grootste bouwbedrijven in België is klant bij Aproplan, onder meer BAM, Besix en CFE.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect