Apple geeft leverancier met vingerknip de doodsteek

De iPhone 7 bevat beeldverwerkingstechnologie van het Britse Imagination Technologies. ©© BELGAIMAGE

Het Britse bedrijf Imagination Technologies was jarenlang een cruciale schakel in de productie van Apples iPhone. Tot Apple gisteren besliste dat wat het zelf doet, beter doet.

Imagination Technologies. Het bedrijf uit het Britse Hertfordshire met meer dan 1.600 werknemers was u tot nu toe vermoedelijk onbekend. Toch levert het cruciale technologie voor de grafische processor die in een resem Apple-producten, zoals sterproduct iPhone 7, figureert.

Een grafische processor (gpu) is een gespecialiseerde computerchip die alle vormen van beeldverwerking voor zijn rekening neemt. Imagination Technologies ontwikkelt beeldverwerkingstechnologie die Apple tot nu toe altijd opnam in zijn A-chips. De jongste was de A10 Fusion, die in de iPhone 7 en 7 plus zit.

Maar Apple gooit de toeleverancier nu de dieperik in. Imagination Technologies communiceerde gisteren dat Apple de 'intellectuele eigendom' van de Britten binnen 15 à 24 maanden niet meer zal gebruiken in zijn nieuwe producten.

Het aandeel Imagination Technologies kreeg prompt een stevige oplawaai op de beurs van Londen. Beleggers stuurden het 61,6 procent lager, van 268 Britse pond naar 102,25.

Apple zal voor zijn nieuwe producten niet overstappen naar een andere toeleverancier van beeldverwerkingstechnologie, maar brengt een deel van de toeleveringsketen gewoon onder in eigen huis. 'Apple gaf aan dat het werkt aan een aparte en onafhankelijke grafische structuur voor zijn producten. De toekomstige afhankelijkheid van Imagination Technologies zal worden afgebouwd.'

Helemaal onverwacht komt de soloslim van Apple niet. Gespecialiseerde Apple-sites, die het doen en laten van de techgigant op de voet volgen, gaven vorig jaar al aan dat hij een overname van Imagination Technologies bestudeerde. Apple bezit 8 procent van het Britse bedrijf.

Maar uiteindelijk kwam het zover niet. De website MacRumors.com wees na de mislukte overname op een stevig aantal personeelstransfers van Imagination naar Apple. Zowel operationeel directeur John Metcalfe als een viertal ingenieurs maakten de overstap.

Het is een voorbeeld van hoe een reeks bedrijven leven bij de gratie van een belangrijke klant. Imagination Technologies geeft dat ook zelf toe in het jaarverslag. 'Er zijn geen partijen met wie het bedrijf contracten heeft die essentieel zijn voor de business, behalve Apple.'

Financieel wacht Imagination Technologies een stevige dobber. In het boekjaar dat eindigde in april vorig jaar puurden de Britten 60,7 miljoen Britse pond (71 miljoen euro) uit het contract met Apple. Dat was meer dan de helft van de totale groepsomzet. Voor het boekjaar dat nu in april eindigt, stevent dat aandeel af op 65 miljoen pond.

Het is niet duidelijk met welke motivatie Apple zijn Britse toeleverancier de doodsteek gaf. De techreus uit Cupertino neemt het design van de A10 Fusion-chip nu ook al voor eigen rekening. Uit de hoek van Apple kwam er traditiegetrouw geen commentaar op de beslissing.

Hoe het verder moet met Imagination Technologies is evenmin duidelijk. In de mededeling laat het bedrijf de deur op een kier voor een juridische veldslag. 'Imagination gelooft dat het erg uitdagend wordt (voor Apple, red.) om een gloednieuw design van de grafische chip te ontwerpen zonder de intellectuele eigendom te schenden.'

KORT

Apple gaf gisteren het ultieme voorbeeld van hoe techreuzen met een vingerknip de doodsteek kunnen geven aan leveranciers. Omdat Apple voortaan helemaal zelf zijn grafische processoren zal ontwikkelen, speelt het Britse Imagination Technologies de helft van zijn omzet kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect