Balta start vandaag tegen 13,25 euro op beurs

De West-Vlaamse tapijtenfabrikant Balta trekt vandaag laaggeprijsd naar de beurs van Brussel. Dat liet het bedrijf gisteravond weten.

Balta had een beursgang vooropgesteld aan 13,25 tot 16 euro per aandeel. Die bandbreedte werd maandag al verkleind. De prijs waartegen een bedrijf naar de beurs trekt, wordt onder meer bepaald door de appetijt bij grote beleggers. Als beleggers stormlopen, kan een bedrijf zijn aandelen (en dus zichzelf) duur verkopen. Als de aandelenhonger bescheidener uitvalt, moet de prijs omlaag om alles verkocht te krijgen.

Bij Balta komt de prijs op 13,25 euro per aandeel te liggen, en dus helemaal onderaan de vork die het in gedachten had. De beursgang levert het bedrijf netto 137,6 miljoen euro op, geld dat het wil gebruiken om uit te breiden en om zijn 385 miljoen euro schulden af te bouwen.

Lone Star, het Amerikaanse investeringsfonds dat 100 procent van de aandelen van Balta bezat, houdt na de beursgang 53,9 procent van de aandelen over. 3,4 procent zit bij het management, 42,8 procent wordt vrij verhandelbaar op de beurs. Particulieren die hebben ingeschreven op de beursgang krijgen alle aandelen waarnaar ze gevraagd hadden. Zij bezitten vandaag voor het startschot van de beursdag 8,9 procent van Balta.

Balta wordt wellicht een mooi dividendaandeel. De tapijtenproducent heeft te kennen gegeven dat het 30 tot 40 procent van zijn nettowinst wil uitkeren. Balta wil zijn schuld, die nu 3,9 keer de brutobedrijfswinst bedraagt, verlagen naar 2,5 keer. Dat moet het in staat stellen overnames te doen.

Balta boekte vorig jaar 668 miljoen euro omzet en een operationele kasstroom van 97 miljoen euro. Het telt zeven fabrieken in België, een in de VS en een in Turkije. Er werken 3.400 mensen van wie 2.600 in België.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content