Begeleiding voor wie wil ondernemen werpt vruchten af

Wie vanaf 1 september een eigen zaak begint, heeft geen attest bedrijfsbeheer meer nodig. ©© Thomas Sweertvaegher

Wie droomt van een eigen zaak, kan bij werkgeversorganisaties aankloppen voor begeleiding. Die opleidingen scheiden meteen het kaf van het koren, blijkt uit een evaluatie.

Een eigen zaak beginnen vraagt heel wat inhoudelijke en administratieve voorbereiding. Kandidaat-ondernemers kunnen daarvoor een haalbaarheidtraject van Unizo, het Starterslabo of Voka volgen.

Die trajecten worden in de toekomst nog belangrijker, want vanaf 1 september hebben kandidaat-ondernemers geen attest bedrijfsbeheer meer nodig om een eigen zaak op te starten.

De startersbegeleiding, gefinancierd door het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid, maakt meteen duidelijk wie uit het juiste hout gesneden is, blijkt uit een evaluatie van Idea Consult. Bij het traject van het Starterslabo is 55 procent van de haalbaarheidsadviezen over het ondernemingsplan positief. Bij het traject van Unizo is slechts een minderheid van 47 procent positief. 35 procent krijgt het advies om het ondernemingsplan te herwerken.

Ondernemers die een negatief advies krijgen, starten meestal geen eigen zaak meer op. Dat voorkomt dat ondernemers starten op basis van een onhaalbaar plan en dus meer kans hebben om te falen.

Van de 4.100 deelnemers aan prestartbegeleidingen heeft de meerderheid ondertussen een onderneming opgestart. Het echte percentage ligt waarschijnlijk nog hoger omdat bedrijven die al opgedoekt zijn niet zijn meegenomen in de cijfers.

Toch kan de startersbegeleiding beter, blijkt uit de evaluatie. Veel kandidaten vinden dat de opleiding te lang duurt. De helft van de aspirant-starters die afhaakten, deden dat omdat de opleiding te veel tijd vroeg. Wie snel wil starten, haakt af of begint zelfs niet aan de opleiding.

Bovendien heeft de begeleiding te weinig aandacht voor de verdere start van de onderneming. Kandidaat-ondernemers worden niet geholpen bij de zoektocht naar een lening of met administratieve zaken zoals verzekeringen.

Kandidaat-ondernemers missen dus een duwtje in de rug bij de praktische start. 'Er is een kloof tussen de theorie en de praktijk, waardoor het enige tijd vraagt om het geleerde ook effectief te realiseren', luidt de evaluatie. De vervolgondersteuning bestaat wel, maar potentiële ondernemers worden er nog te weinig naartoe begeleid.

'Deze begeleiding helpt ondernemers effectief om inhoudelijk sterk ondersteund te starten', zegt Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA). 'We nemen de werkpunten mee bij de hernieuwing van de partnerschappen met de organisaties die de trajecten begeleiden. We willen ondernemers nog meer steunen in elke levensfase van hun traject.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect