'Beieren kan het ook zonder Berlijn'

©© imageglobe

Zijn tegenstanders noemen hem een populist. Zelf ziet de sterke man van de Beierse CSU, Horst Seehofer, zich als een zelfbewuste regionalist die over het geld van zijn rijke regio waakt.

De CSU, de Beierse zusterpartij van Angela Merkels CDU, deelt al decennialang de lakens uit in de 'Vrijstaat Beieren'. Vanaf 1962 bezat de partij een volstrekte meerderheid in het deelstaatparlement. Bij de vorige regionale verkiezingen in 2008 kwam daar abrupt een eind aan. Het stemmenaandeel van de CSU daalde van 60,7 naar 43,4 procent. De federale verkiezingen in 2009 zorgden voor een achteruitgang van 49,2 naar 42,5 procent. Niet alleen de CSU kijkt met spanning uit naar de uitslag van de deelstaatverkiezingen op 15 september. Het resultaat in Beieren zal vermoedelijk een soort laatste peiling vormen voor de 'Bundestagswahl' een week later.

Horst Seehofer is de man die de almacht van de CSU intact moet houden. Na het verkiezingsdebacle in 2008 kroonde de 64-jarige Seehofer zich tot minister-president van Beieren én tot voorzitter van de CSU. Sindsdien trekt hij niet alleen in München aan de touwtjes. Ook in Berlijn is hij als coalitiepartner van Angela Merkel iemand die veel gewicht in de schaal legt.

De CSU draagt van oudsher een conservatief etiket. Maar Seehofer wordt eerder verweten een populist te zijn. Zijn uitdager, de SPD'er Christian Ude, noemt hem consequent 'Drehhofer', zeg maar draaikont. Volgens de sociaal-democraat verandert Seehofer onder druk van de bevolking voortdurend van mening, bijvoorbeeld over de bestrijding van de eurocrisis, de invoering van het minimumloon of de sluiting van de kerncentrales. Ude voert niet toevallig campagne met de slogan 'woord houden'.

De CSU-voorzitter reageert gepikeerd op zijn bijnaam. 'Ik doe wat de bevolking wil. Moet ik misschien tegen de bevolking in aan politiek doen?', zei Seehofer op een verkiezingsmeeting in het stadje Schrobenhausen, 70 kilometer ten noorden van München.

Zo stelde Seehofer tijdens de vakantie voor buitenlandse auto's op Duitse autowegen tol te laten betalen. Heel wat politici hekelden het idee, dat moeilijk verzoenbaar zou zijn met de Europese anti-discriminatieregels. 'Als de Duitsers betalen, lukt alles in Europa. Als anderen voor ons zouden moeten betalen, lukt niets', stelt de minister-president onder luid applaus in een biertent. 'Als ik een idee heb, vragen anderen zich altijd af hoe ze het kunnen verhinderen. Mijn vraag is: hoe kunnen we iets realiseren?'

De CSU trekt met een liberaal economisch programma naar de kiezer. De partij bestrijdt belastingverhogingen, die volgens Seehofer, net als vermogensbelastingen, jobs zouden kosten. Tegen 2018 belooft de partij elke Beier een baan. In 2030 moet de deelstaat schuldenvrij zijn.

De welvaart wil Seehofer liefst in Beieren houden. Aan de solidariteit van München met de armere regio's bestaan grenzen. Daarom stapte de Beierse regering dit voorjaar naar het grondwettelijk hof om de 'Finanzausgleich' aan te klagen, het systeem dat de geldtransfers van de rijke naar de arme deelstaten regelt. Door zijn economische sterkte betaalt Beieren de helft van alle transfers, een som die in 2012 opliep tot 3,9 miljard euro. 'Lieve Angela, wij betalen 50 procent van de 'Finanzausgleich'. 50 procent van Duitsland behoort dus Beieren toe', provoceerde Seehofer. 'We zijn misschien rijk, maar niet dwaas. Ik zie niet in waarom Beieren moet blijven betalen voor het wanbeleid van anderen.'

Ook tegen de Europese landen in moeilijkheden spreekt hij duidelijke taal. 'Het kan niet dat de Europese Unie de schulden van Griekenland, Portugal, Spanje, Italië, Ierland en Frankrijk overneemt, en dat op het einde de Duitsers moeten betalen.'

Daarom ijvert de CSU voor een 'Europa van de regio's'. 'Ik ben niet tegen Europa, maar voor een beter Europa', verduidelijkt Seehofer tegenover De Tijd. 'We moeten ons Europabeleid onafhankelijker van de federale regering voeren. Ik wil minder centralisme en meer regionalisme. De zaken die de regio's zelf kunnen, moeten ze zelf doen.'

Op die manier profileert Seehofer zich als de zelfbewuste Beierse regionalist die in Berlijn, waar zijn partij in de federale regering zit, op de tafel van Angela Merkel klopt om de eigen belangen door te drukken. 'We kunnen het ook zonder Berlijn', zegt de CSU-chef onomwonden. Beieren als een op zichzelf staande deelstaat en een op zichzelf staande regio in Europa: dat is het toekomstbeeld van Horst Seehofer.

Gesponsorde inhoud

Partner content