Bekaert schuift topman staalkabeldochter opzij

Bekaert-CEO Matthew Taylor (rechts) neemt de volledige controle van BBRG over van Bruno Humblet (links). ©Photo News

De staaldraadspecialist Bekaert neemt zijn sputterende staalkabeldochter Bridon Bekaert Ropes volledig over en ontslaat meteen topman Bruno Humblet. Bekaert-CEO Matthew Taylor neemt het roer in handen.

Matthew Taylor, de 58-jarige Brit die in 2014 aan het roer kwam van de West-Vlaamse staalkoord- en staaldraadspecialist Bekaert, staat niet bekend als een man met veel geduld. Het moet vooruitgaan en als iets niet loopt zoals gepland, dan grijpt hij in. Dat mocht ook de Belg Bruno Humblet ondervinden.

De voormalige financieel directeur van Bekaert en een van de sterkhouders gedurende vele jaren werd eind 2015 bevorderd tot CEO van Bridon Bekaert Ropes Group (BBRG), de staalkabeldochter van Bekaert. Die ontstond na de overname in datzelfde jaar van het Britse Bridon en de samenvoeging daarvan met de staalkabeldivisie van Bekaert. Het loopt bij BBRG echter niet zoals verwacht en Humblet moet opstappen. Taylor gaat het bedrijf zelf runnen. Hij koopt ook het 33 procentbelang van BBRG in een Canadees pensioenfonds over. Daardoor krijgt hij BBRG volledig in handen. Hoeveel Bekaert betaalt, is niet gecommuniceerd.

Taylor was duidelijk niet tevreden over de prestaties van Humblet. 'Hoewel er belangrijke inspanningen werden geleverd door het team, is BBRG er nog niet in geslaagd om een opwaartse trend en betere financiële prestaties neer te zetten', klinkt het koel. Taylor bedankte Humblet 'als drijvende kracht in de oprichting en integratie van BBRG'.

Kabelspecialist Bridon Bekaert Ropes Group is de wereldmarktleider in gespecialiseerde stalen kabels voor de mijnbouw, de offshoresector, de scheepvaart en kranen en infrastructuur. Het telt 3.000 werknemers en 19 fabrieken verspreid over elf landen. Vorig jaar verhoogde het zijn omzet van 320 miljoen naar 455 miljoen euro. Het was daarmee goed voor 9 procent van de groepsomzet van Bekaert.

De winstmarge van het bedrijf bleef vorig jaar echter steken op 3,3 procent. In 2016 was dat nog 4,1 procent. Dat kwam vooral door de terugval van de activiteiten in de offshore olie- en gasindustrie en de aanhoudende prijsstijgingen van walsdraad, de grondstof voor de productie van staalkabels.

Of Taylor dat allemaal kan oplossen door het bedrijf volledig in handen te nemen, valt af te wachten. Hij zal nu vermoedelijk in sneltempo enkele 'transformatieprogramma's' met ronkende namen op BBRG loslaten. Dat deed hij eerder ook bij Bekaert. Die programma's moeten leiden tot kostenefficiëntie, omzetgroei en margeherstel en, zoals in het jaarverslag mooi staat, de 'performantie van het segment progressief verhogen in de komende jaren'.

Verder belooft Taylor met Bekaert 'binnen de 5 jaar' 10 procent winstmarge te halen. Als BBRG echter blijft onderpresteren, kan dat wel eens langer duren. Bekaert kon vorig jaar sowieso zijn resultaten van het beresterke 2016 niet herhalen. De winstmarge zakte zelfs van 8,2 naar 7,3 procent. Dat ligt, behalve aan BBRG, ook aan de hogere grondstoffenprijzen en het dalende marktaandeel in de lucratieve zaagdraad voor zonnepanelen in China.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect