België scoort slechte punten bij buitenlandse investeerders

De niet zo gunstige manier waarop België de voorbije dagen in de wereldpers is gekomen, kan buitenlandse investeerders afschrikken.

'Jihadihoofdstad van Europa.' 'Een falende staat.' De Molenbeekse filière van de moordende IS-aanslagen in Parijs heeft de schijnwerpers van de wereldpers op Brussel en België gericht. Het beeld dat ze van ons land schetst, is niet zo fraai. 'Logistieke basis van het internationale terrorisme' en 'Een natie zonder staat', schreef de Franse krant Le Monde maandag. Dat een groot deel van het openbare leven in Brussel werd stilgelegd vanwege de terreurdreiging, was internationaal ook voorpaginanieuws. En een extra portie slechte reclame voor ons land.

'Buitenlandse bedrijven in de chemiesector aarzelen om nog in ons land te investeren', heeft de Gentse professor Georges Allaert, gespecialiseerd in ruimtelijke planning, gehoord van enkele van zijn contacten.

Volgens Leo Sleuwaegen, professor internationale strategie aan de Vlerick Business School, kan de negatieve beeldvorming over België inderdaad potentiële buitenlandse investeerders afschrikken. Hij denkt dat ze vooral bedrijven kan beïnvloeden die een eerste investering overwegen in België. 'Door wat de voorbije dagen is gebeurd, zouden ze België kunnen schrappen van hun shortlist', zegt hij.

Maar Sleuwaegen nuanceert de negatieve impact ook. 'Veel hangt af van de manier waarop het probleem wordt opgelost. Als deze crisis ertoe leidt dat disfuncties in het Belgische overheidsbestel worden aangepakt, kan het effect op buitenlandse investeringen zelfs positief zijn.'

Hij stipt aan dat het politieke risico dat buitenlandse investeerders op België kleven bijzonder laag is, en hij verwacht dat dat zo blijft. 'Maar ze maken zich wel zorgen over de complexiteit van de regelgeving in ons land.

Ook Tom Vermeulen, woordvoerder van FIT, het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen, heeft nog geen signalen van onrust opgevangen bij buitenlandse investeerders. 'Het vergt jaren werk om buitenlandse investeringen naar Vlaanderen te halen', zegt hij. 'Ik denk niet dat de gebeurtenissen van de jongste dagen op korte termijn daar een impact op hebben.'

België trok vorig jaar 198 buitenlandse investeringen aan, bleek uit een studie van de adviesgroep EY. Het stond daarmee op de vijfde plaats in Europa. Belangrijke factoren zijn de omvang van de markt, de koopkracht van de bevolking, de kwaliteit van de infrastructuur, de scholingsgraad van de arbeidskrachten en de fiscaliteit.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect