Belgische afschakelaars veroveren Europa

REstore-oprichters Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts.

Het Antwerpse 'stroomafschakelbedrijf' REstore heeft 7 miljoen euro kapitaal opgehaald om filialen te openen in buurlanden.

Het technologiebedrijf REstore helpt industriële bedrijven als de staalproducent ArcelorMittal en het chemiebedrijf Praxair om geld te verdienen door op cruciale momenten stroomverslindende toestellen uit te schakelen. Stroomnetbeheerders en energietraders zijn immers bereid te betalen aan wie snel zijn verbruik kan terugschroeven als de stroomprijs de hoogte in schiet of er bevoorradingsproblemen dreigen. Het verminderen van het verbruik is immers goedkoper dan dure noodcentrales aan te schakelen.

REstore groepeert tientallen stroomverbruikers waar het vanop afstand en volgens afgesproken procedures bepaalde installaties tijdelijk kan uitschakelen. Daarmee levert het zogenaamd afschakelbaar vermogen aan de Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia, diens Britse collega National Grid en de energiegroep EDF Luminus.

Om de activiteiten uit te breiden naar andere landen kon REstore 7 miljoen vers kapitaal ophalen bij zijn aandeelhouders. Dat zijn naast de oprichters Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts de durfkapitaalfondsen LRM, Axe Investments, Ark Angel Fund & Ark Angel Activator Fund en enkele Belgische ondernemers en industriële families.

'Er was voor deze kapitaalronde ook interesse van nieuwe investeerders, maar we beslisten om in deze fase enkel met de bestaande aandeelhouders verder te gaan, omdat ze een uitgesproken langetermijnvisie hebben', zegt Rombouts.

De buitenlandse expansie begon enkele jaren geleden in het Verenigd Koninkrijk. Nu opent REstore een kantoor in Parijs. 'Daar gaan we grote industriële bedrijven helpen om mee te doen aan de zogenaamde primaire reserve van de Franse netbeheerder RTE. Dat is de best betaalde reserve.'

Daarnaast mikt REstore ook op een aanwezigheid in Duitsland. 'Dat is een zeer interessante markt omdat er naast vele grote industriële bedrijven ook heel wat hernieuwbare energie is. De zonnepanelen en windturbines creëren heel wat volatiliteit in het hoogspanningsnet: soms is er te veel elektriciteit en soms te weinig. Dat kan in 30 seconden keren', zegt Mermans.

Maar naast de industriële klanten blikt REstore al vooruit naar nieuwe segmenten. 'Nu ligt de focus nog op grote verbruikers, maar we zien in de toekomst opportuniteiten in batterijopslag', zegt Rombouts. Hij verwijst naar de lancering van een batterij voor thuisgebruik door de Amerikaanse autoproducent Tesla.

'Als de prijs van batterijen, net als die van zonnepanelen, in enkele jaren tijd flink naar beneden gaat, zijn er mogelijkheden om diensten te ontwikkelen die vele dergelijke batterijen gaan koppelen. Uiteindelijk is er niet veel verschil tussen één grote installatie bij een industrieel of een grote groep batterijen', blikt Rombouts vooruit. 'We hebben al wat ervaring opgebouwd in een proefproject waarbij we een tweehonderdtal batterijen van elektrische wagens hebben aangestuurd, en hebben daarrond de nodige patenten verworven.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content