Belgische jonge vernieuwers slepen topprijs in de wacht

©RV DOC

Het gerenommeerde Massachusetts Institute of Techno- logy (MIT) in de VS zette gisteren acht Belgische jonge ondernemers met vernieuwende ideeën in de bloemetjes.

Voor de tweede keer reikte MIT Technology Review gisteren in Brussel de Belgische awards uit voor 'Innovators under 35'. Vorig jaar gingen de onderscheidingen onder andere naar start-ups die bezig zijn met vershoudtentjes en roestsensoren.

Nu zijn er acht laureaten. De jury was samengesteld uit een dertigtal invloedrijke stemmen in de Belgische en internationale techsector, zoals de hoofd- redacteur van MIT Technology Review, Peter Hinssen en de directeur van het Max Planck Institute For Genetics. De bekroonde initiatieven gaan van een kleine watermolen tot een supervoedingsstof voor planten.

Geert Slachmuylders

DRAAIKOLKENERGIE

De Belgische start-up Turbulent heeft dit jaar zijn eerste mini-energiecentrale opgestart, bij een oude watermolen op een kasteeldomein in België. Een alternatief voor zonnepanelen, maar dan wel een goedkopere, met een terugverdientijd van vijf jaar. Turbulent bewijst dat je geen grote stuwdammen nodig hebt of golfslagtechnologie om elektriciteit uit waterkracht op te wekken. De technologie werd op punt gesteld door de twintigers Jasper Verreydt en Geert Slachmuylders. Een klein riviertje en een waterval van 1 meter is voldoende om een kleine centrale te installeren.

Allison Derenne

MEDICIJNTEST MET VEEL POTENTIEEL

Aan de Université Libre de Bruxelles (ULB, foto) ontwikkelde Alisson Derenne een apparaat waarmee biotech- bedrijven kandidaatmedicijnen drie tot tien keer sneller kunnen analyseren. Ze bedacht een eenvoudige methode om met infrarood spectrometrie proteïnen in kaart te brengen in nieuwe geneesmiddelen. In de plaats van verschillende metingen volstaat nu één meting. Haar technologie kan helpen in de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen. Derenne is in onderhandelingen met verschillende farmabedrijven die interesse tonen.

Xavier Damman

KICKSTARTER VOOR LOBBYCAMPAGNES

Xavier Damman (foto) verkocht drie jaar geleden Storify, een tool om socialemedia- berichten - tweets, Instagram-foto's, Facebook-posts, You- Tube-video's - in een gestroomlijnd verhaal te gieten. Vorig jaar stapte hij volledig uit het bedrijf om zich op iets nieuws te storten: OpenCollective.

Dat is een soort Kickstarter voor groepen met een gemeenschappelijk doel. 'Als je een ouderraad, vakbond, buurtgemeenschap of lobbycampagne uit de grond wil stampen, vind je bij OpenCollective een platform om je te organiseren en geld op te halen', zei hij.

Geert Houben

ONLINEPLATFORM VOOR OUDEREN

De Limburgse IT'er Geert Houben (foto) timmerde aan een on- lineplatform voor senioren. De eerste grote vissen - zorginstellingen in België, Nederland en de VS - hapten al toe. Klusjesdienst, huisarts, medicatie- herinnering, maaltijd aan huis, woonassistent, noodoproep, vervoer, online buurthuis, chat met de (klein)kinderen. De rist icoontjes in de Cubigo-app, die elk voor een vorm van zorg staan, lijkt eindeloos.

Cubigo moet in tijden van vergrijzing ouderenzorg betaalbaar houden. Cubigo heeft intussen ook een kantoor in Silicon Valley. Ook Google gelooft in Houbens start-up.

Van slim labo tot EHBO-app

Jill Vanparys ontwikkelde een videogame die kinderen spelenderwijs warm moet maken voor wetenschap en techno- logie.

Steven Vercammen bouwde een app, EvApp, die vrijwilligers uit de buurt optrommelt om te reanimeren als mensen een hartaanval krijgen.

Charles Fracchia ontwikkelde met zijn bedrijf BioBright een slim lab waarmee farmabedrijven automatisch data binnenkrijgen over experimenten.

Met zijn bedrijf Materio Nova ontwikkelde Guillaume Wegria een middel waardoor planten ook grote droogte kunnen overleven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content