Belgische biotech niet voor mietjes

Ablynx ontwikkelt onder andere een reumamedicijn. Het doet daarvoor een beroep op lama-antilichamen. ©Hollandse Hoogte

Het is alles of niets voor beleggers in biotechaandelen. Dat werd de voorbije weken duidelijk op de Brusselse beurs. Tegenover de successen van Ablynx en Tigenix stonden minstens zoveel valkuilen.

Voor wie snel rendement wil, zijn biotechaandelen de geknipte belegging. Maar de kans dat u even snel een pak geld verliest, is niet gering. Gisteren maakte Ablynx beloftevolle studieresultaten voor zijn reumamedicijn bekend. Beleggers stuurden het aandeel 12 procent hoger. Maar het is te vroeg om nu al te besluiten dat de miljoenen wenken. Goed zijn is onvoldoende. Beter zijn dan de rest is wat telt. Dat zal pas later dit jaar duidelijk worden. 'Maar wat we nu zien, ziet er mooi uit', zegt een analist.

Eerder deze week trok Tigenix, dat een beursnotering op Nasdaq ambieert, nog alle aandacht naar zich toe. Het sloot een megadeal met het Japanse farmabedrijf Takeda, wat meteen tot een koerssprong van ruim 20 procent leidde. Takeda heeft het volste vertrouwen in de technologie van de Leuvenaars. Meer bepaald in een techniek om met behulp van stamcelinjecties een pijnlijke anale aandoening te bestrijden. Het betaalt 25 miljoen euro om het medicijn te mogen verkopen. Daar kan nog 355 miljoen euro bijkomen. Jackpot.

Zulke allianties zijn cruciaal voor de groei van tal van Belgische biotechbedrijven. Ze doen het onderzoekswerk, grote farmabedrijven zetten hun enorme verkoopploegen aan het werk en met het verse geld financieren biotechbedrijven nieuwe onderzoeksprojecten. Een carrousel die al jaren zijn nut bewijst.

Ook Galapagos - dat Gilead aan de haak sloeg in de grootste biotechdeal ooit in België - en Argen-X kunnen daarover meespreken. Argen-X ging in zee met AbbVie, dat meteen 40 miljoen euro op tafel legde voor een potentieel kankermedicijn dat nog nooit op patiënten is getest.

Maar tegenover elk succes staat ook een flop. Denk aan Thrombogenics dat 1,5 miljard euro beurswaarde zag verdampen. Genticel trad onlangs in zijn voetsporen. Het onderzoek naar een vaccin tegen baarmoederhalskanker, het uithangbord van het bedrijf, leverde niets op. Dat Genticel geen enkel ander noemenswaardig medicijn in ontwikkeling heeft, maakt de situatie alleen maar erger. Resultaat: Genticel is terug naar af. Het is op overlevingsmodus overgeschakeld.

Dan mag Celyad nog van geluk spreken. Zijn behandeling voor hartfalen, via het re-engineeren en herinspuiten van stamcellen, bleek vorige week onvoldoende werkzaam. Alleen in een specifieke subgroep van patiënten werkte het wel. Maar of dat genoeg is om het Europese geneesmiddelenagentschap te overtuigen is onduidelijk. Het wordt bang afwachten voor het bedrijf en zijn aandeelhouders.

Maar ook al draait het op niets uit, dan kan Celyad nog altijd op zijn kankeronderzoeken terugvallen. Het kreeg die vorig jaar in handen via een uitgekiende overname in de VS. Daarmee stortte het zich in de hype van de immunotherapie en maakte het succesvol de stap naar Nasdaq. Aan een recordkoers nota bene. Sindsdien is de aandelenkoers meer dan gehalveerd.

Maar ook de grote spelers laten steken vallen. UCB reed jarenlang een vlekkeloos parcours, maar er komen scheuren in. Een lupusmedicijn belandde in de vuilbak, een onderzoek naar een osteoporosemiddelen - volgens analisten een potentiële blockbuster - kon de verwachtingen niet helemaal inlossen en een van zijn best verkopende epilepsiemedicijnen dreigt zijn patent te verliezen.

Maar ondanks de teleurstellingen blijft het geld naar de sector vloeien. Investeerders worden gelokt door de hoge rendementen. ASIT Biotech haalde geld op om allergiemedicijnen te ontwikkelen. Promethera, een Waals celtherapiebedrijf, overweegt een beursgang volgend jaar. Daarnaast bouwen tientallen andere biotechondernemers, buiten de drukte van de beurs, hun bedrijf uit. Met durfkapitaal, niet enkel uit België, maar ook steeds meer vanuit de VS.

Vorige maand streek België met een delegatie van 40 bedrijven neer op het grootste biotechcongres ter wereld in San Francisco. Op zoek naar deals en geld. In de hoop een tweede Galapagos, de vaandeldrager van de sector, op poten te zetten.

KORT

Beleggen in biotech is onvoorspelbaar. Sommige biotechaandelen, zoals Ablynx, Tigenix en Galapagos, doen het goed. Maar tegenover elk succes staat ook een flop. Daar kunnen Thrombogenics, Genticel en Celyad van meespreken. Toch blijft het geld naar de sector vloeien.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect