Belgische technologie wereldwijd in één op twee ziekenhuizen

Niet alleen start-ups innoveren in de gezondheidszorg. Ook de gevestigde waarde Agfa-Gevaert bewijst patiënten levensreddende diensten. 'Je krijgt geen röntgenfoto's meer mee, maar een code om ze thuis of bij je huisdokter digitaal te bekijken', zegt chef technologie Geert Claeys.

Agfa HealthCare

Specialist in technologie voor medische beelden en het beheer van ziekenhuizen

Omzet: 1,1 miljard euro (op Agfa's groepsomzet van 2,6 miljard)

Bedrijfswinst: 98 miljoen euro

Werknemers: 4.408 (op totaal van 10.240)

Levensreddend? Digitale radiologie verlengt de levensduur van patiënten. De hogeresolutiebeelden maken een betere diagnose mogelijk, ze bevatten een lagere stralingsdosis dan de klassieke röntgenfoto's en door de digitalisering zijn ze sneller beschikbaar in verschillende afdelingen van het ziekenhuis.

Innoverend?Agfa Health-Care genereert 25 à 30 patenten per jaar.

Volwassen? Agfa Health-Care loopt voorop in digitale radiologie en IT-systemen die ziekenhuizen toelaten al hun processen (facturatie, afspraken van patiënten, medische beelden en data) te beheren.

Internationaal? Wereldwijd gebruikt een op twee ziekenhuizen technologie van Agfa HealthCare.

Uniek? Agfa is een wereldspeler in digitale radiologie. Wat de gezondheidszorg van de toekomst betreft, evalueert Agfa het product van Lynxcare, een start-up waar het onlangs in investeerde. Lynxcare kan medische data van niet-gestructureerde documenten (bv. pdf's) structureren.

De begindagen van de röntgenfoto heeft Geert Claeys (55) niet meegemaakt, maar zijn aandeel in Agfa's digitale producten valt niet te onderschatten. In 1987 ging hij aan de slag bij de Mortselse beeldvormingsgroep. Vandaag is Claeys al tien jaar chef technologie van Agfa HealthCare, de op een na grootste divisie. Hij leidde de ontwikkeling van PACS, een systeem waarmee ziekenhuizen digitale medische beelden kunnen opslaan, verwerken en versturen. Hij stond ook mee aan de wieg van de 'gecomputeriseerde' radiologie en softwareplatformen voor ziekenhuizen en zorgcentra.

Als we hem opbellen, zit hij aan de Amerikaanse westkust. Hij is er op zoek naar partners voor de ontwikkeling van deelcomponenten. 'Gezondheidszorg is te complex geworden om alles zelf te ontwikkelen', zegt Claeys. De partners zijn veelal kleine bedrijven van 50 à 150 mensen die het stadium van start-up al even voorbij zijn.

De digitalisering in de medische wereld is een zegen voor zowel de patiënten en de zorgverleners als de overheden. Zo slaagde Agfa er met digitale radio- grafie sinds 2009 in de stralingsdosis te verminderen, zonder gevolgen voor de beeldkwaliteit.

De foto's zijn bovendien sneller beschikbaar dan toen ze eerst nog ontwikkeld moesten worden. Sneller betekent goedkoper. Dat is een belangrijk voordeel voor de overheden, die besparen op gezondheidszorg te midden van een wereldbevolking die aanzwelt én vergrijst - en dus meer patiënten oplevert. 'Onze doelstelling is een betere gezondheidszorg door betere kwaliteit te leveren tegen een lagere kostprijs. In de VS vertegenwoordigt de gezondheidszorg 18 procent van het bruto binnenlands product, in Europa is dat 12 à 13 procent. En de kosten groeien sneller dan de economie.'

Agfa HealthCare is een wereldspeler. Eind vorig jaar waren wereldwijd ruim 50.000 digitale radiografiesystemen geïnstalleerd in ziekenhuizen en zorgcentra. Aan de Indiase deelstaat West-Bengalen mocht het bedrijf 42 volautomatische röntgenkamers leveren.

paardenkliniek

De beeldvormingstechnologie van Agfa wordt trouwens ook gebruikt in dierenklinieken. Zo was Agfa voor het tweede jaar op rij technisch sponsor van de mobiele paardenkliniek voor de jaarlijkse Longines Champions Tour langs 15 steden, waaronder Antwerpen, Miami en Sjanghai.

De expertise van Agfa Health-Care overstijgt de radiologie. Van de 1,1 miljard euro omzet (2015) komt 42 procent van IT-systemen op maat van ziekenhuizen en zorgcentra. Ze maken het mogelijk diagnostische beelden en gegevens vast te leggen, te verwerken, te bewaren en te verdelen over het hele ziekenhuis of zelfs in een groep van ziekenhuizen. In het ziekenhuis of de ziekenhuisgroep kunnen alle bevoegden de foto's bekijken op een desktop of een mobiel toestel. Agfa zegt een van de eerste spelers te zijn om zo'n IT-systeem aan te bieden. Wereldwijd zijn meer dan 3.000 zorgcentra klant. In Ontario (Canada) kunnen 28.000 artsen over heel de provincie de medische beelden en rapporten raadplegen dankzij Agfa's technologie. Dichter bij huis, in de Franse regio Lorraine, ontwikkelt Agfa samen met het Franse Santeos een databank voor medische beelden. 71 ziekenhuizen zullen erop inloggen.

stroomlijnen

Agfa levert ook IT-systemen die de administratie, facturatie, het inplannen van afspraken en onderzoeken, de financiële rapportering en de klinische processen in ziekenhuizen stroomlijnen.

Wereldwijd maakt een op de twee ziekenhuizen gebruik van Agfa-technologie, goed voor klanten in meer dan 100 landen. Terwijl het bedrijf met zijn IT-systemen almaar meer marktaandeel verovert in Europa, de VS, Canada en Latijns-Amerika focust Claeys op het product van morgen: geïntegreerde zorg die de patiënt centraal zet. 'Door de steile klim van chronische ziektes evolueren we noodgedwongen van curatieve naar preventieve geneeskunde. De zorg gebeurt niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook bij de huisarts en bij de patiënt thuis, bijvoorbeeld door een sociaal assistent.'

Om alle zorgverleners beter te doen samenwerken, is een systeem nodig dat alle beelden en data centraliseert - over de ziekenhuizen, zorgcentra en dokters heen. Dat is wat Claeys en zijn team ontwikkelen. 'De bedoeling is risicopatiënten (diabetes, chronisch hartfalen en obesitas) via datamining sneller te detecteren en te behandelen met aangepaste zorg. Beter voorkomen dan genezen. De uitwisseling van gegevens is de toekomst - gegevens (bloeddruk, glucosepeil) die de patiënt zelf van thuis uit kan aanleveren.'

Alle medische beelden en data van de patiënt - ongeacht de ziekenhuisafdeling of ziekenhuis waar ze vandaan komen - bundelt Agfa in een medisch paspoort of elektronisch gezondheidsdossier. Alle relevante zorgverleners moeten daar op termijn toegang toe hebben: het ziekenhuis, de huisarts, het zorgcentrum en ook overheidsdiensten en ziekenfondsen. 'Dat leidt tot een snellere diagnose en een betere patiëntenzorg. Vandaag kan een ziekenhuis enkel de resultaten zien van de eigen onderzoeken en beelden. Agfa brengt daar verandering in', besluit Claeys.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content