Bewakingsfirma's begaan veel meer overtredingen

Het afgelopen jaar zijn de helft meer inbreuken vastgesteld bij bewakingsbedrijven en in de rest van de private veiligheidssector dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken die De Tijd kon inkijken. De controleurs 'private veiligheid' van Binnenlandse Zaken hebben 901 processen-verbaal opgesteld, tegenover 674 in 2014. De politie maakte 806 pv's op tegenover 310 het jaar voordien.

De helft van de pv's die door de politie zijn opgesteld, gingen niet over inbreuken door bewakingsfirma's, maar over de manier waarop alarmsystemen werden geïnstalleerd, onderhouden of gebruikt. De pv's die Binnenlandse Zaken heeft opgesteld, gingen wel grotendeels over bewakingsfirma's die in de fout gingen (58%), bijvoorbeeld omdat hun bewakingspersoneel niet de verplichte opleiding had gevolgd of omdat de bewakingsfirma's niet correct werkten (19%).

Volgens de woordvoerster van Binnenlandse Zaken Ann Cossement is de opmerkelijke stijging onder andere het resultaat van versterkte controles (670 in 2015) door Binnenlandse Zaken.

De politie heeft ook meer pv's opgesteld omdat er nauwer wordt samengewerkt met de federale overheidsdienst. Er werden bezoeken gebracht aan 62 lokale politiezones om de plaatselijke experts in private veiligheid te sensibiliseren en de wet te verduidelijken. Ook worden alle pv's die de politie opstelt over valse alarmen die afgaan, beheerd door controleurs van Binnenlandse Zaken.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigde eerder al aan dat hij nog dit jaar de wet op de private veiligheid zal wijzigen.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect