Biotechbedrijf Kiadis trekt spurtje

Het beurshuis KBC Securities oordeelt dat het aandeel Kiadis de komende 12 maanden kan verdubbelen. Het rapport deed de koers van het biotechbedrijf exploderen.

'Een ondergewaardeerde leider in de wereld van de transplantatiegeneeskunde', titelt het uitgebreide en bijzonder positieve analistenrapport. KBC Securities verwacht dat het eerste medicijn van Kiadis Pharma nog dit jaar (in het vierde kwartaal dus) groen licht krijgt van het adviescomité van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). 'Kiadis staat aan de vooravond van een transformatie', klinkt het.

Nu de eerste verkopen in zicht komen, pakt KBC Securities uit met een koopadvies voor het biotechaandeel. Dat heeft sinds de beursgang in de zomer van 2015 grote bokkensprongen gemaakt en moest vorig jaar nog wurgrentes betalen om te overleven. Het aandeel noteert ondanks de sprong van gisteren nog altijd onder de intekenprijs van goed drie jaar geleden: 12,50 euro. Gisteren steeg het aandeel 27,5 procent tot 12,20 euro.

Het koersdoel bedraagt 20,50 euro, het dubbele van de slotkoers van dinsdagavond. Kiadis heeft zijn hoofdkwartier en hoofdnotering in Amsterdam, maar ook een notering in Brussel.

Kiadis ontwikkelde een technologie (ATIR101) die de slaagkans vergroot van stamceltransplantaties bij onder anderen leukemiepatiënten. Het behandelt de stamcellen van donoren om het risico op afstotingsverschijnselen te minimaliseren.

Hoewel concurrenten een gelijkaardige technologie aan het testen zijn en op de markt hebben, verwacht KBC Securities dat Kiadis een marktaandeel van 25 procent (in de Verenigde Staten) tot 30 procent (in Europa) kan halen.

De resultaten van een fase 2-studie met 23 patiënten waren overtuigend. Als alles volgens schema verloopt, boekt Kiadis zijn eerste omzet in 2019. Tien jaar later moet de omzet pieken op 499 miljoen euro.

Het beurshuis plaatst daar meteen een kanttekening bij. In de Verenigde Staten zal Kiadis het dossier pas over enkele jaren bij de geneesmiddelenwaakhond FDA neerleggen, als de resultaten van een lopende fase 3-studie met 250 patiënten bekend zijn. In die studie zal het bedrijf zijn eigen technologie 'head to head' evalueren tegenover wat nu de standaardbehandeling is in Amerika. 'De uitkomst van die studie kan de marktaanvaarding aanzienlijk beïnvloeden', merken de analisten op.

ATIR101 wordt allesbehalve een goedkope behandeling. KBC Securities rekent op 120.000 euro per patiënt in Europa, en zelfs 150.000 euro in de Verenigde Staten.

Kiadis had eind juni 41,7 miljoen euro cash op de bank staan en kan daarmee nog voort tot diep in 2019. Het biotechnologiebedrijf haalde eerder dit jaar nog 23 miljoen euro kapitaal op en wist ook een extra kredietlijn van 20 miljoen euro los te weken bij de financier Kreos Capital, evenwel tegen een wurgrente van 9 procent.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect