Biotechmecenas opent campus in Gent

Bioscape is goed voor 16.000 vierkante meter aan kantoren en labo's. ©© Thomas De Boever

Bioscape, een vastgoedproject voor een tiental biotechbedrijven, werd gisteren officieel geopend in Gent. De campus is een idee van de biotechinvesteerder Rudi Mariën en zijn zoon Stefan.

Rudi Mariën maakte dertig jaar geleden naam door het eerste biotechbedrijf in België op te richten: Innogenetics. De voorbije jaren ontpopte hij zich tot biotechmecenas, met investeringen in tal van bedrijven die geneesmiddelen of medische behandelingen ontwikkelen. Nu koppelt Mariën daar nog een luik aan door ook te investeren in vastgoed voor de biotechsector.

Mariën zette in Gent een campus neer met vier gebouwen. Bioscape is goed voor 16.000 vierkante meter aan kantoren en labo's. 'Bioscape biedt onderdak aan groeibedrijven, of scale-ups. Dat zijn bedrijven die een product of een technologie aan het ontwikkelen zijn, in fase I of II, en die plots meer ruimte nodig hebben omdat ze een financiële boost hebben gekregen en daarom een versnelling hoger kunnen schakelen.

'Het zijn vaak bedrijven met een twintig- à dertig medewerkers, die op zoek zijn naar ruimere onderzoekslaboratoria. Ook kantoren zijn nodig, maar die zijn bijkomstig. Daarom is het belangrijk dat we gebouwen afleveren met een technologische meerwaarde', zegt Stefan Mariën. Hij leidt de vastgoedpoot van Biovest, het investeringsvehikel van de familie Mariën.

De biotechsite ligt op een boogscheut van het Gentse Technologiepark, waar een zestigtal bedrijven zijn gevestigd, goed voor 9.000 wetenschappers. Op Bioscape kunnen nog een tiental bedrijven terecht. Vier bedrijven namen er al hun intrek: Argenx, ActoBio Therapeutics, MyCartis en Eurofins Amatsi. Stefan Mariën zegt nog met andere huurders te onderhandelen. Ook Amerikaanse.

Mariën: 'Gent geniet van een goede reputatie als kenniscentrum, niet alleen in België maar ook buiten de grenzen. We hebben in België uitstekende wetenschappers, gemotiveerde ondernemers en nu ook de aangepaste infrastructuur. Biotechnologie is altijd al het stokpaardje van mijn vader geweest en vastgoed is mijn passie, dus het leek ons vanzelfsprekend samen in deze sector te investeren.'

Hoeveel kapitaal de familie in Bioscape stopte, is niet bekend. Om een idee te geven: Biovest plant samen met TDP, de organisatie boven het infrastructuurbedrijf TINC, nog een ander gebouw van vijf verdiepingen, of 10.000 vierkante meter in het Technologiepark. Die investering bedraagt 25 miljoen euro. Dat gebouw zou in 2021 klaar moeten zijn.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect