Boetes rond witte kassa voorlopig onmogelijk

Ambtenaren kunnen geen boetes meer uitschrijven tegen horecazaken die geen witte kassa hebben. Volgens de Raad van State hebben de inspecteurs van Financiën 'geen wettelijke machtiging'.

Een maand geleden al heeft de Raad van State een rondzendbrief vernietigd die ambtenaren toelaat fiscale boetes op te leggen aan horecazaken die geen witte kassa hebben. Dat werd gisteren opgemerkt door de federatie Horeca Brussel. De witte kassa werd vorig jaar ingevoerd om zwartwerk in de sector tegen te gaan.

In zijn arrest stelt de Raad van State dat het niet aan de administratie is de rol van de regering op zich te nemen en reglementaire maatregelen in haar plaats te nemen. 'Het zou veel te eenvoudig zijn een ambtenaar zonder wettelijke machtiging een daad van reglementaire aard te laten stellen', luidt het.

Inspecteurs van de federale overheidsdienst Financiën zijn nochtans vorige zomer gestart met de controles. In totaal werden vorig jaar voor meer dan 3 miljoen euro aan boetes uitgeschreven.

De federatie Horeca Brussel roept de regering op de al opgelegde boetes te schrappen. In 2016 zijn ruim 2.000 horecazaken tegen de lamp gelopen nadat ze nog geen fraudewerende kassa hadden geïnstalleerd.

Het oordeel van de Raad van State toont nog eens dat de witte kassa er maar moeizaam komt. Veel restaurants weigeren nog altijd zo'n kassa te installeren. Vooral in Franstalig België lappen horeca-uitbaters de regels aan hun laars. Daarbij komt de vaststelling dat de horecaprijzen in ons land veel sneller stijgen dan die in de buurlanden, volgens de sector als gevolg van de witte kassa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect