Britse spionage bij Proximus op tafel regering

Gerecht bezorgt diplomatiek gevoelig verslag over hacking

Zal de Belgische regering vijf jaar na datum nog diplomatieke sancties aan het Verenigd Koninkrijk opleggen voor het bespioneren van onze telecomoperator Proximus? Het federaal parket is zo goed als klaar met zijn onderzoek naar de ongeziene hacking die eind 2013 bekend raakte. Het parket heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een vertrouwelijk verslag bezorgd met zijn belangrijkste bevindingen.

In dat verslag staan nooit eerder bekend geraakte aanwijzingen dat de Britse geheime dienst GCHQ schuilging achter de operatie. Die kostte het toenmalige Belgacom 50 miljoen euro aan investeringen in beveiliging, boven op de reputatieschade.

Geens wil voorlopig alleen kwijt dat hij het verslag van het federaal parket zal voorleggen aan de Nationale Veiligheidsraad. Dat is het hoogste veiligheidsorgaan van ons land. Het wordt voorgezeten door premier Charles Michel (MR) en verzamelt de belangrijkste veiligheidsdiensten en hun ministers.

Volgens onze informatie laat het federaal parket in zijn verslag aan Geens weten dat het gerechtelijk onderzoek naar de hacking bijna klaar is en dat het parket het dossier zonder gevolg moet klasseren, omdat er strafrechtelijk onvoldoende bewijzen zijn om concrete verdachten te kunnen vervolgen. Maar het verslag somt wel alle bewijzen op die wijzen in de richting van de Britse geheime dienst GCHQ. De vraag is of de regering die kan negeren. En of er nog politieke of diplomatieke acties aan gekoppeld worden.

Zeker als je ziet welke drastische diplomatieke sancties het Verenigd Koninkrijk dit jaar tegen Rusland uitvaardigde omdat de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in maart op Britse bodem waren vergiftigd. Ook België zette uit solidariteit met de Britten een Russische geheim agent het land uit. Nu het federaal parket in zijn verslag aantoont dat de Britten bewust zijn binnengedrongen bij onze grootste telecomoperator - met de Belgische staat als meerderheidsaandeelhouder - om die te bespioneren, lijkt een politiek signaal nodig.

Een woordvoerder van het federaal parket wilde gisteren geen commentaar kwijt. 'Te delicaat op dit moment.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect