Bulderlachen met de hypocrisie

De cast van 'Poquelin II' doet Molière en het theater alle eer aan. ©Kurt Van der Elst

In het theater mag nog altijd onbeschroomd gelachen worden. Dat bewijst 'Poquelin II', een mix van twee stukken van Molière, gespeeld door een absolute topcast.

Is het een ingeving van het moment of een gerepeteerd een-tweetje tussen twee acteurs die even uit hun rol vallen? Wanneer Damiaan De Schrijver in een van zijn onweerstaanbare uitbarstingen Frank Vercruyssen bespuwt met een douche van speeksel. Je ziet de druppels zo door de lucht vliegen. 'Dat doet hij nu al dertig jaar', roept Vercruyssen tegen het publiek. Een lachsalvo volgt, De Schrijver heeft moeite om zelf niet in lachen uit te barsten.

Het is niet de eerste en de laatste keer dat de acteurs in 'Poquelin II' zichzelf relativeren. De voorstelling leent er zich ook toe. Het is lachen van het begin tot het einde. Jean-Baptiste Poquelin is de echte naam van de Franse toneelschrijver Molière (1622-1673). Het toneelgezelschap STAN combineerde in 2003 in 'Poquelin' een aantal van zijn stukken tot één voorstelling. Nu is er het vervolg, in een co-productie tussen verschillende gezelschappen.

Twee bekende Molières sluiten in 'Poquelin II' naadloos op elkaar aan: 'L'Avare' en 'Le Bourgeois gentilhomme'. Ze hebben verhalend niks met elkaar te maken en er wordt ook niet krampachtig getracht de twee met elkaar te verbinden. Twee voor de prijs van één, als het ware.

'Poquelin II' ademt helemaal de sfeer van de 17de eeuw uit. Een klein in elkaar getimmerd houten podium, enkel te bereiken via twee krakkemikkige trappen. Net zoals toen. De acteurs wachten aan de zijkant tot het hun beurt is. Net zoals toen. Ze spelen ook verschillende rollen, zoals toen.

En toch heeft 'Poquelin II' niks ouderwets. De verdienste ligt in de eerste plaats bij Molière. In beide stukken steekt hij op een weergaloze manier de draak met de bourgeois en zijn hypocrisie. In 'L'Avare' wordt de vrekkige vader (Willy Thomas) genadeloos gefileerd. In 'Le Bourgeois gentilhomme' drijft hij de spot met een man die zo graag tot de adel wil behoren. 'De mensen met niveau', zoals meneer Jourdain (een hilarische Damiaan De Schrijver) het zelf zegt. De grappen en levenswijsheden worden als een ratelend geweersalvo 2,5 uur lang door een formidabele cast - het spelplezier spat van het kleine podium - op het publiek afgevoerd. Ga het zelf zien.

'Poquelin II' tourt nog tot 22 december door België en Nederland. www.stan.be

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect