Carrefour laat robot voor u shoppen

In de nieuwe Carrefour aan de Brusselse Grote Markt kunnen klanten 24 uur op 24 en zeven dagen per week winkelen. Een robot doet voor u het werk.

De Franse supermarktgroep Carrefour experimenteert binnenkort in Brussel met een winkel die continu open is. De winkel wordt een afhaalpunt voor online bestelde boodschappen, maar ook voorbijgangers kunnen er terecht.

In de nieuwe Carrefour Express moeten de klanten hun boodschappen niet zelf uit de rekken nemen. 'Mensen duiden op een scherm aan wat ze willen kopen. Ze betalen en meteen daarna stelt een machine hun boodschappenpakket samen', zegt Carrefour-woordvoerder Baptiste van Outryve. 'Wie online besteld heeft, kan zijn pakket afhalen in een locker.'

'Alle soorten producten zijn er te koop', zegt Van Outryve. De winkel heeft relatief minder personeel nodig. 'Er werken evenveel mensen als in een klassieke Carrefour Express, maar ze werken verspreid over de dag en de nacht. Ze bakken bijvoorbeeld brood en vullen voorraden aan', zegt Van Outryve. Kassabedienden en rekkenvullers zijn niet nodig.

De winkel opent nog dit jaar of begin volgend jaar. Het is een experiment. 'We denken dat we dit soort winkels kunnen openen op plaatsen met veel potentieel, maar weinig plaats. Denk aan drukke wijken in een stad of in een station.'

Carrefour is niet de enige keten die experimenteert met erg kleine winkels. Aan de andere kant van het Brusselse Centraal Station opende concurrent Delhaize eind oktober een nieuw type buurtwinkel. Daar worden kant-en-klare maaltijden gemaakt en is een beperkt aanbod Delhaize-producten te koop. De winkel is ook een afhaalpunt voor de webwinkel. Op die manier is het volledige Delhaize-aanbod er te koop.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect