'Chinezen onderzoeken verkoop Fidea'

Fidea is ook al 15 jaar actief als sponsor in het veldrijden. ©BELGA

De Chinese groep Anbang bereidt volgens het persbureau Bloomberg de verkoop van de verzekeraar Fidea in België voor.

Bloomberg schreef gisteren op gezag van meerdere bronnen dat Anbang zich klaarmaakt om Fidea van de hand te doen. Volgens het Amerikaanse persbureau heeft Anbang zakenbanken gepolst om te dingen naar een verkoopmandaat. Het formele verkoopproces kan nog dit kwartaal worden opgestart. Het persbureau weet ook dat Anbang eerst de Nederlandse verzekeraar Vivat wou verzilveren, maar dat het de voorbereidingen stopzette om te focussen op Fidea. Bloomberg waarschuwt echter tegelijk dat het Fidea-dossier zich nog in een vroeg stadium bevindt en dat er geen zekerheid is dat het tot een transactie komt.

Fidea reageerde gisteren dat het officieel noch officieus op de hoogte is van een nakende verkoop door de groep in China of door Anbang Belgium Holding, de koepel boven Fidea en Bank Nagelmackers, het andere Belgische onderdeel van Anbang.

Tim Rooney, de CEO van de holding, had het over 'louter speculatie'. 'De groep evalueert constant haar activa, zowel in China als in het buitenland. Maar dat is de normale gang van zaken', voegde hij eraan toe. De Tijd vernam echter dat meerdere zakenbanken met goede contacten met Peking in de sector zeggen dat een verkoop van Fidea eraan zit te komen.

Als Fidea effectief in de etalage belandt, zal er zonder twijfel heel wat belangstelling zijn. Onder meer van het Zwitserse Baloise, dat sinds 2011 al tweemaal in de running was om Fidea in te lijven. Ook Ageas (AG Insurance) aasde al op de Belgische sectorgenoot.

Anbang Insurance Group, zoals Anbang voluit heet, was lange tijd een van de symbolen van de ongebreidelde expansiezucht van de Chinezen in het Westen. Daar kwam vorig jaar een einde aan toen Wu Xiaohui, de sterke man van Anbang, in de gevangenis belandde en de groep door het regime in Peking aan de ketting werd gelegd. Eerder dit jaar werd Xiaohui veroordeeld tot 18 jaar cel wegens fraude. Bovendien werd de curatele door de Chinese overheid een regelrechte nationalisering.

Sedert de start van de problemen van Anbang duiken met de regelmaat van een klok berichten op over de verkoop van activa, ook van Fidea en Bank Nagelmackers. In de zomer van vorig jaar zag de Chinese verzekeringswaakhond zich onder invloed van die berichten nog verplicht te ontkennen dat van een verkoop van buitenlandse activa sprake was.

Fidea is een vroegere dochter van KBC en een van de vele onderdelen die de Vlaamse bank-verzekeraar van de hand moest doen van Europa. De private-equitygroep JC Flowers kocht Fidea eind 2011 voor 244 miljoen euro. Drie jaar later verkocht ze de verzekeraar door aan Anbang, mogelijk voor 369 miljoen.

Het Anbang-onderdeel is volgens statistieken uit 2016 van de sectorfederatie Assuralia goed voor de 14de plaats op de markt met een marktaandeel van amper 0,9 procent. De nettowinst steeg vorig jaar naar 16,4 miljoen euro. Ook de premie-inkomsten gingen erop vooruit, tot 312,5 miljoen euro. Het bedrijf, dat eind vorig jaar 336 mensen in dienst had, is financieel erg gezond. Het eigen vermogen bedroeg eind vorig boekjaar 410 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect