Coalitiepartners verhogen druk op Schauvliege over statiegeld op blikjes

Joke Schauvliege wordt door haar coalitiepartners onder druk gezet om een actieplan zonder statiegeld te aanvaarden. ©Photo News

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) staat geïsoleerd met haar plan om statiegeld in te voeren voor drankblikjes. Haar poging om het heikele dossier uit te stellen valt slecht bij de N-VA en Open VLD.

Het antizwerfvuilplan zou morgen wel op de ministerraad van de Vlaamse regering moeten staan. Dat vindt Vlaams viceminister-president Bart Tommelein (Open VLD). Hij voert zo de druk op zijn collega Schauvliege op. Die wil met haar afvalplan statiegeld invoeren op drankblikjes en petflessen, maar vindt daarvoor geen steun bij de coalitiepartners Open VLD en N-VA. Ze probeert het dossier daarom over de zomer te tillen.

Tegen de verwachting in plaatste Schauvliege het afvalplan niet op de agenda van de 'superministerraad' morgen, waarop de Vlaamse regering traditioneel nog een paar belangrijke knopen doorhakt voor de start van het zomerreces. Zowel de N-VA als Open VLD vindt dat ze het dossier niet langer voor zich uit moet duwen.

Volgens N-VA fractieleider Matthias Diependaele was een ambitieus akkoord over een verpakkingsplan best haalbaar, maar dan zonder invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. 'Als de minister oordeelt dat het nog niet rijp is voor een beslissing, is dat haar keuze', zegt Diependaele. Volgens hem heeft Schauvliege een akkoord over het dossier zelf bemoeilijkt door het te laten aanslepen en dan plots het idee van het statiegeld te lanceren, zonder dat eerst voor te leggen aan de collega's in de regering.

Toen Schauvliege enkele maanden geleden met het idee kwam, stootte ze op felle tegenkanting van Open VLD en de N-VA. De liberalen en Vlaams-nationalisten wilden eerst meer duidelijkheid over de kostprijs voor de industrie, de toekomst van de blauwe pmd-afvalzak en de impact op winkeliers.

Tommelein zei gisteren aan het persagentschap Belga dat Schauvliege het dossier beter wel op de agenda van de ministerraad zet. Volgens de Open VLD'er is zwerfvuil een 'ernstig probleem' dat dringend moet worden aangepakt, maar dan zonder statiegeld. 'Op het strand liggen echt niet alleen plastic flessen en blikjes, idem voor Werchter en de Gentse Feesten. Wat met verpakkingen van etenswaren? Kauwgum, sigarettenpeuken? Ander plastic?', aldus Tommelein. Liever dan statiegeld wil hij bedrijven en produ- centen streefdoelen opleggen, bijvoorbeeld door een verbod op plastic bestek en bekertjes.

Viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) nam het gisteren op voor haar partijgenote Schauvliege. 'Ze zal het dossier agenderen als ze vindt dat de tijd rijp is', zei Crevits op Radio 1. 'Ze heeft nooit aangekondigd dat het vrijdag op de agenda zou staan. Het plan is niet opgegeven. Iedereen is het erover eens dat er een verpakkingsplan moet komen.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect