Conservatorium Brussel zoekt adoptieouders voor raamkozijnen

Het gebouw van het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel verkeert in slechte staat. ©rv

Uit protest tegen het uitblijven van renovatiegeld van de bevoegde overheden organiseert de erfgoedvereniging Conservamus zelf een reddingsactie voor het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel.

De vereniging heeft een stelling laten aanbrengen op een van de gevels van de binnenplaats van het Conservatorium in de Regentschapsstraat, als symbool voor de noodzakelijke renovatiewerken aan het beschermde monument. Een spandoek spoort het publiek aan een 'raamkozijn te adopteren'.

Het gebouw in neorenaissancestijl, van architect Jean-Pierre Cluysenaar, verkeert al meerdere jaren in bar slechte staat. Er groeien paddenstoelen, het regent binnen en er is instortingsgevaar. Vorig jaar moest het gebouw worden ontruimd na een brand.

De federale staat is eigenaar, de Vlaamse en de Franse Gemeenschap zijn uitbater. Geen van de drie voelt zich verantwoordelijk voor het onderhoud. Drie jaar geleden kwamen de drie overheden nochtans overeen een vennootschap op te richten die zich het lot van de renovatie zou aantrekken. Maar die nv is er nog steeds niet. 'Nochtans is voor de oprichting maar vijf minuten politieke moed nodig', reageert Gerald de Hemptinne van Conservamus, dat al jaren ijvert voor de renovatie van de muziekacademie.

In afwachting onderneemt de vereniging zelf actie. 'We hebben in principe net voldoende geld voor de raamkozijnen. Maar dan is het op. Aan alle mensen die willen helpen: hun bijdrage is meer dan welkom.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content