CryptoCribs wil Airbnb slapeloze nachten bezorgen

Op CryptoCribs kunt u voor een overnachting betalen met digitale cryptomunten als bitcoin en ether. ©rv

Een Airbnb zonder kosten en met meer inspraak van de gebruikers. Met die formule maakt het nieuwe overnachtingsplatform CryptoCribs furore. En dat allemaal dankzij de blockchain.

Airbnb wordt bijna tien jaar na zijn oprichting nog vaak bestempeld als de ontwrichter van de hotelindustrie. Maar het overnachtingsplatform mag zich stilaan zelf zorgen beginnen te maken. De volgende disruptieve golf komt eraan.

De start-up CryptoCribs kan nog lang niet tippen aan het aanbod en de bekendheid van Airbnb, maar het platform groeit als kool, zeker in kringen van cryptofanaten en wereldreizigers. 'In drie maanden hebben we ongeveer 800 panden op onze site gezet, zonder dat we een dollar aan marketing hebben uitgegeven', zegt de Zwitserse medeoprichter Erasmus Elsner. Het bedrijfje werd onlangs geselecteerd om zich in de nieuwe Parijse start-upcampus Station F te vestigen.

De website van CryptoCribs is op het eerste gezicht een (iets minder afgelikte) kloon van Airbnb, maar de technologie en de filosofie erachter verschillen grondig. CryptoCribs maakt gebruik van blockchain, de technologie die databases in een gedecentraliseerd netwerk bijhoudt. Dat betekent dat de gemeenschap van huurders en verhuurders eigenaar is van de database en ook een stem heeft in het beheer van het platform. De betalingen verlopen in digitale cryptomunten als bitcoin en ether.

'Ik heb altijd veel gereisd en ik was erg betrokken in de cryptogemeenschap. Zo kwam ik op het idee een reisplatform op te richten waar je geen kosten moet betalen aan een tussenpersoon. Waar je bij Airbnb soms tot 20 procent kosten betaalt, werken wij met een initiële commissie van 5 procent. Bij elke boeking en elke positieve review gaat daar 0,2 procent van af.' Intensieve gebruikers kunnen na een tijd dus gratis boeken via CryptoCribs.

Elsner, die eerder voor de investeringsbanken JP Morgan, Roth-schild, UBS en voor een Zwitsers advocatenkantoor werkte, is het typevoorbeeld van een idealistische crypto-ondernemer. Zijn site bestaat amper drie maanden, maar hij sloeg naar eigen zeggen al een overnamebod af en hij kreeg een verzoek van een grote hotelketen om zijn kamers via de site te verhuren. Hoewel die deal een enorme boost kan geven aan het platform, wil hij de gebruikers zelf laten beslissen of ze ermee akkoord gaan.

Elsner geeft toe dat hij dankzij eerdere investeringen in crypto-munten over genoeg kapitaal beschikt om zelfstandig verder te gaan. De enorme koersfluctuaties van bitcoin en andere digitale valuta brengen overigens ook problemen met zich mee. 'De meeste verhuurders linken hun bitcoinprijzen aan klassieke munten als de euro en de dollar, waarbij de bitcoinprijs elk uur wordt aangepast. Omdat ze pas 24 uur na de check-in betaald worden, is er een tijdvenster waarbinnen ze wisselkoersrisico's lopen. Maar omdat we nu vooral een publiek van cryptobelievers bedienen, vinden de meeste mensen dat niet erg.'

De oprichter sluit niet uit dat hij later geld ophaalt met de uitgifte van een eigen munt of token. Maar op dit ogenblik gaat alle aandacht naar de verbetering en de groei van het platform, klinkt het. 'In 2018 hopen we een kritische massa van enkele honderden panden te bereiken in grote steden als New York en San Francisco.' In ons land heeft CryptoCribs drie woningen in Brussel en één in Gent in de aanbieding.

Het overnachtingsplatform werd ook geselecteerd als een van de eerste apps in Toshi, een soort app-store voor blockchaintoepassingen die in het leven werd geroepen door het cryptomuntenbedrijf Coinbase.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect