De Wilde wordt bedankt bij Nyrstar

Julien De Wilde op de jaarvergadering vorig jaar. Nu stapt de voorzitter van Nyrstar op. ©Jonas Roosens

Samen met 'oude garde' Karel Vinck en Ray Stewart houdt voorzitter Julien De Wilde het voor bekeken bij Nyrstar. De wanprestatie van Nyrstar over de voorbije jaren is daar niet vreemd aan.

Na een nieuwe CEO - Bill Scotting - en een nieuwe financieel directeur - Chris Eger - krijgt Nyrstar binnenkort ook een nieuwe voorzitter. Julien De Wilde stapt na bijna negen jaar op als voorzitter van het multimetalenbedrijf Nyrstar. De Wilde was al aan boord sinds de beursgang van Nyrstar in 2007. Samen met hem houden Ray Stewart (ex-CFO Proximus), Karel Vinck (ex-CEO Umicore) en de Noor Oyvind Hushovd het voor bekeken. Het lijkt er sterk op dat die 'oude garde' de rekening gepresenteerd krijgt voor de wanprestatie van de voorbije jaren. Stewart en Vinck zaten al sinds 2007 in het bestuur, Hushovd sinds 2009. Samen keken ze toe hoe Nyrstar onder de vorige CEO Roland Junck tekende voor een van de spectaculairste gevallen van waardevernietiging op de Brusselse beurs ooit.

In die periode implodeerde de beurskoers van de zinkgroep - rekening houdend met de verschillende kapitaaloperaties - immers met zo'n 90 procent van ongeveer 6,50 euro bij de beursgang in 2007 tot 69 cent vandaag. Het grootste pijnpunt waren de vele dure mijnen die Junck overnam, maar die nooit rendabel bleken. In 2009 had Junck beslist dat een strategie die enkel op de smelters berustte, niet leefbaar was. Nyr- star moest ook zelf mijnen kopen om te voorzien in de eigen grondstoffenbehoefte.

Zeggen dat die strategie van 'verticale integratie' op een ramp is uitgedraaid, is nog licht gezegd. In totaal investeerde Nyrstar zo'n 1 miljard euro in mijnen van bedenkelijk allooi die het kocht toen de grondstoffenprijzen piekten. De facto veranderde Nyrstar zo in een gigantische gok op de grondstoffenprijzen. Toen die de dieperik indoken, ging Nyrstar mee kopje-onder.

Onbekwaam

Ook aan de executie schortte het. Junck hoopte derderangsmijnen op te waarderen tot mijnen van topkwaliteit, maar door een gebrek aan ervaring, sommige bronnen bij het bedrijf hebben het over onbekwaamheid, kwam daar niets van in huis. Een belangrijk deel van die bijeengekochte mijnen is intussen door Scotting in de mottenballen gezet, in afwachting van sluiting of verkoop.

Tot overmaat van ramp verloor Nyrstar ruim 200 miljoen euro aan een zinkleveringsdeal met Talvivaara. Dat Finse bedrijf had een experimenteel proces voor zinkwinning ontwikkeld, maar het bleek niet werkbaar in een vochtig klimaat. Talvivaara ging op de fles en Nyrstar was zijn geld kwijt.

Om temidden een zwakke grondstoffenmarkt de met schulden overladen balans recht te trekken, voerde Nyrstar voor de tweede keer in goed een jaar tijd een kapitaalverhoging door. Dankzij die twee kapitaaloperaties kon de Nederlandse grondstoffentrader Trafigura een belang van bijna 25 procent verwerven in Nyrstar. De nieuwe samenstelling van de raad van bestuur is dan ook een weerspiegeling van de nieuwe machtsverhoudingen (zie inzet).

De nieuwe CEO Bill Scotting gaf recentelijk in een interview met De Tijd impliciet forse kritiek op het vorige beleid: 'De tijd van veel beloven en weinig opleveren is voorbij', klonk het. Voor Scotting wordt het zaak met het opgehaalde geld Nyrstar weer een doorstart te geven, via de dure maar cruciale omvorming van de smelter in het Australische Port Pirie tot een 'bovengrondse mijnbouwer' à la Umicore in Hoboken.

Om de gedecimeerde beurskoers weer een respectabelere aanblik te geven en af te raken van de smet die elk 'centjesaandeel' meedraagt, stelt Nyrstar ook voor een 'reverse split' door te voeren. Beleggers kunnen tien oude aandelen ruilen voor één nieuw. Na de omgekeerde splitsing zullen er nog 93,56 miljoen in plaats van de huidige 935,6 miljoen aandelen uitstaan. De beurskoers gaat dan in theorie van de huidige 0,68 euro naar 6,80 euro.

Julien De Wilde was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect