De eindejaarsjacht op uw spaargeld is weer geopend

Twee banken kwamen gisteren met verleidelijke voorstellen voor de sparende Belg. Maar ook in 2019 zal het traditionele spaarboekje de inflatie niet achter zich laten.

Naar goede traditie steken de spaarbanken aan het jaareinde een tandje bij, niet toevallig het moment waarop de Belgen bekijken wat hun spaarrekeningen hebben opgebracht. Ook dit jaar vliegen advertenties en nieuwe aanbiedingen in het rond in de jacht op de bijna 270 miljard euro die op onze spaarrekeningen geparkeerd staat.

De prijsbreker NIBC verhoogde gisteren voor de tweede keer dit jaar de basisrente op zijn Flex-rekening. Na aftrek van de roerende voorheffing stijgt de nettovergoeding van 0,28 naar 0,35 procent.

Dezelfde ochtend lanceerde de beleggersbank MeDirect met Fidelity Sparen zijn eerste gereglementeerde spaarrekening. Alleen voor zo'n spaarproduct geldt de fiscale vrijstelling van roerende voorheffing voor de rente-inkomsten tot 960 euro per jaar.

MeDirect is als bank vooral bekend om zijn lage kosten voor fondsenbeleggers. De basisrente van het nieuwe spaarboekje bedraagt een zuinige 0,05 procent. Dat is geen groot kerstcadeau, maar wel vijf keer meer dan het wettelijk minimum dat de grootbanken hanteren.

Wie in december al stort en zijn geld twaalf maanden laat staan, krijgt in januari 2020 een eerste keer de getrouwheidspremie van 0,8 procent. 'Dat is acht keer zo veel als het minimum waaraan de grootbanken zich houden,' klopt MeDirect-CEO Philippe Delva zich op de borst. 'We bieden ronduit de hoogste rente voor een heel simpel product.'

Volgens de rangschikking die de vergelijkingswebsite Spaargids.be bijhoudt, biedt de nieuwe rekening van MeDirect niet de hoogste rente op jaarbasis. Maar MeDirect is wel de enige die geen beperkingen oplegt aan het bedrag dat in een keer gestort kan worden. Dat is een pluspunt voor wie meer rente wil op een grote brok spaargeld dat hij een jaar kan missen.

Maar wat heeft de bank eraan? Delva gaat er prat op dat MeDirect via bedrijfsobligaties meer dan 0,85 procent per jaar kan verdienen aan het geld dat zijn spaarders lange tijd bij MeDirect parkeren. 'We denken op korte tijd enkele honderden miljoenen aan te trekken, die daarna ook bij ons zullen blijven.'

Volgens Kristof De Paepe, de manager van Spaargids.be, lijkt het evident dat MeDirect zijn nieuwe klanten ook fondsen aan de hand zal proberen te doen. 'Daar is niets mis mee, het is een logische volgende stap voor spaarders.'

MeDirect kwam naar ons land als filiaal van een Maltese bank, maar heeft ondertussen een Belgische licentie. Daardoor is de Belgische overheidsgarantie tot 100.000 euro per klant per bank van kracht.

Bij een totale spaarrente van 0,85 procent per jaar betaalt u roerende voorheffing als u meer dan 112.941 euro twaalf maanden op de rekening laat staan. Tegen de wettelijke minimumrente van 0,11 procent kunt u onder het fiscaal grensbedrag blijven zolang u minder dan 872.727 euro spaargeld heeft.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect