De pelikaan - Martin Michael Driessen

©rv

'Hier gebeurde niets, het stadje had de ene generatie na de andere voortgebracht en begraven, zonder dat één van zijn kinderen naam had gemaakt in de wereld.' In die onbeduidende stad aan de Adriatische kust - 'een muurbloempje van de Europese geschiedenis' - maken twee mannen elkaar het leven zuur. Dat is de kern van deze aanstekelijke comedy-of-errors van Martin Michael Driessen, laureaat van de ECI-Literatuurprijs vorig jaar.

De postbode Andrej is een boomlange, verbitterde vrijgezel. Josip bestuurt de lokale kabeltrein, is ongelukkig getrouwd en heeft een zwakzinnige dochter. Wanneer Andrej ontdekt dat Josip er een minnares op na houdt, besluit hij hem anoniem te chanteren. De armlastige Josip heeft steeds meer problemen om het geld op te hoesten. Hij denkt dat zijn probleem is opgelost als hij erachter komt dat Andrej al jaren geld steelt uit brieven die hij open stoomt. Zonder dat hij het weet, begint hij zijn chanteur te chanteren.

Het verhaal speelt zich af in het Kroatië van de jaren 80, wanneer het nog deel uitmaakt van Joegoslavië. Maar niet meer voor lang: op de achtergrond zijn er al signalen van de aanstormende burgeroorlog die het land uiteen zal rijten. Driessen zet zijn personages neer als onbeholpen wezens die vaak niet goed weten van welk hout pijlen te maken. Maar hij doet dat met veel empathie, liefde en mededogen. En met het losbarsten van de oorlog laat Driessen zijn komedie uitmonden in een aangrijpende tragedie, waarin Andrej en Josip elkaar eindelijk vinden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content