Deprez koopt Boerenbond uit bij Greenyard

Het aandeelhouderschap van Hein Deprezs Greenyard veranderde grondig in de voorbije maanden. ©© Frank Toussaint

De familie Deprez betaalt zo'n 37 miljoen euro voor de aandelen van Greenyard in het bezit van de Boerenbond en versterkt zo haar greep op het groente- en fruitbedrijf.

De Vlaamse ondernemer Hein Deprez koopt het belang (4%) van Agri Investment Fund (AIF) over. AIF is een investeringsvehikel dat de Boerenbond in 2007 in het leven riep om Belgische bedrijven in de land- en tuinbouwsector te ondersteunen.

Tegen de huidige aandelenkoers levert dat de Boerenbond zo'n 37 miljoen euro op. AIF heeft ook nog belangen in Agrosavfe (gewasbescherming), Virovet (diergeneesmiddelen) en Belgian Pork Group (varkensvlees).

AIF investeerde zes jaar geleden in PinguinLutosa - de toenmalige naam van Greenyard - in het kader van een kapitaalverhoging om de overname van Scana Noliko (bereide gerechten en groenten/fruit in blik) te financieren. 'Sindsdien onderging de participatie ingrijpende wijzigingen. Daardoor verwaterde ons belang en ontplooide de groep haar activiteiten verder weg van onze investeringsfocus', klinkt het bij AIF.

Het fonds verwijst naar de verkoop van de aardappelactiviteit Lutosa, waarna in 2015 de grootste zet van Deprez volgde om alle activiteiten onder zijn controle onder te brengen onder één koepel. Het huidige beursgenoteerde Greenyard is nu een mix van Pinguin (diepvriesgroenten), Univeg (groenten en fruit), Noliko en Peatinvest (potgrond).

Het aandeelhouderschap van Greenyard onderging de voorbije maanden grondige herschikkingen. Vorige maand verkocht de investeringsmaatschappij Gimv haar laatste belang in Greenyard via de beurs. En in de lente kocht Deprez al een groot pakket aandelen over van Groupe d'Aucy, een Bretoense landbouwcoöperatie.

De familie Deprez vergroot met de nieuwe transactie haar belang in het bedrijf tot 49,3 procent. Doordat Greenyard intussen ook een pakket eigen aandelen (3,8 procent van het totaal) inkocht, heeft Deprez meer dan 50 procent van de stemrechten in handen. Na de uitkoop van de Boerenbond is er - naast Deprez - nog één grote aandeelhouder: Sujajo Investments met 8,9 procent van de aandelen.

Greenyard is uitgegroeid tot een wereldspeler in groenten en fruit. Het belevert de belangrijkste retailers en realiseert met 9.000 werknemers een jaaromzet van 4,25 miljard euro. Deprez bouwde in 34 jaar tijd een voedingsimperium uit van 4 miljard euro.

Wat begon als een bescheiden Vlaamse champignonkwekerij is nu een multinational met tentakels in de hele wereld. Dit jaar werkt het bedrijf verder aan de uitbouw via bijvoorbeeld de overname van het Poolse Mykogen, een van de grootste Europese producenten van champignoncompost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect