Dexia-aandeel sluipt richting nul

Het heeft wat voeten in de aarde, maar de restbank Dexia nadert op de beurs stilaan haar billijke waarde: nul.

De grootste daler op de Brusselse beurs was gisterochtend een vaste abonnee in het lijstje floppers: Dexia. De restbank koerste tot 5 procent lager naar 3,51 euro, een intraday diepterecord.

Een verrassing mag dat niet zijn: het aandeel is naar boven afgerond waardeloos, iets wat de CEO zelf op de jongste aandeelhoudersvergadering nog benadrukte. De kerntaak van de restbank is namelijk de erfenis van de Dexia-hybris met zo weinig mogelijk verliezen voor de Belgische en Franse belastingbetaler af te wikkelen. Voor de aandeelhouders valt er niks meer te rapen.

De restbank voerde in maart 2016 een aandelenbundeling door om Dexia - toen een centjesaandeel - minder aantrekkelijk te maken voor speculanten. Daardoor veerde de beurskoers optisch op van 0,03 naar 30 euro. Het plan werkte uitstekend: speculanten laten het aandeel sindsdien steeds meer links liggen, terwijl langetermijnbeleggers al langer niks meer te zoeken hadden bij Dexia. Helemaal weg zijn de speculanten nog niet, aangezien het aandeel rond de middag plots een spectaculair herstel boekte.

Maar de vaststelling blijft: sinds de aandelenbundeling is de beurskoers van Dexia nog eens met 88 procent gezakt en tendeert het aandeel dus zachtjesaan richting billijke waard: nul.

Tussen haakjes: ook al heeft Dexia op de beurs niets meer te zoeken en is de notering voor het management een vervelende extra kostenpost, het aandeel blijkt niet van de beurs weg te knikkeren.

De Belgische en Franse overheden, die sinds de kapitaalinjectie van 2012 99,5 procent van de gekapseisde financiële groep controleren, zouden dan de minderheidsaandeelhouders moeten 'uitkopen'. Maar hoeveel betaal je voor een waardeloos aandeel? Dat probleem is zichzelf dus geleidelijk aan het oplossen. Het beursgenoteerde deeltje van Dexia is nu nog minder dan 7 miljoen euro 'waard'.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect